Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма, Благоевград - Евродепутатите закриха петицията срещу строежа на АМ "Струма" през Кресненското дефиле


2019-12-04 12:29 | коментара

Комисията по петициите в ЕП затвори петицията срещу изграждането на АМ "Струма" в района на Кресна, внесена от Радан Кънев, който придвижи подписка от местни хора до Европарламента.

Според евродепутата Емил Радев е имало яростна съпротива от страна на зелените, но мнозинството е било за затваряне на петицията.


"След многобройни искания от НПО-та плановете за изграждането на Кресненското дефиле са изпълнени спрямо тях. Защитен е интересът на екологията, но липсва човешкият фактор - 236 души са изгубили живота си в Кресненското дефиле. Какво още трябва да се случи, за да се построи магистралата там? Крайно време е хората в тази 16-километрова отсечка да заживеят спокойно. Призовавам тази петиция да бъде закрита". Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който преди дни бе избран за областен координатор на ГЕРБ в Пиринско.

"Тази петиция трябва да бъде затворена, защото тя се използва неправомерно за политически натиск. Тя се използва за натиск на ЕК по отношение на проект, който трябва да бъде завършен. Този път е важен не само за българския интерес, но и за европейския. По този път пътуват гърци, румънци и други европейски граждани. Стават катастрофи и задръствания. Разбирам интереса на петиционерите - всеки има право да си защитава лозето и гроздето. Но всички административни и правни норми са изпълнени. Направени са над 20 проекта за изграждането на този път. Последният най-много щади природата.

През дефилето няма да се прави магистрала, а ще се реновира. Природата няма да бъде застрашена", каза от своя страна Ангел Джамбазки.


"В петицията се заявява, че пътят ще бъде удължен. Това ще е първият такъв случай.
Напротив, пътуването ще се съкрати. Има и друго невярно твърдение - че ще се изгражда магистрала в дефилето. Габаритът на съществуващия път няма да се промени. Уважавайки политически искания, ако следваме правната логика, то тази петиция трябва да бъде затворена", призова Джамбазки.


"Изключително важно е да се защити европейската свързаност. Свързаност, но и без жертви на пътя. Нека тази петиция да бъде затворена", каза Илхан Кючюк.


"Никога да не забравяме, че човекът е част от биоразнообразието. Единственият застрашен вид около Кресненското дефиле е човекът. Няма такова място е ЕС на толкова кратко разстояние с толкова загинали", коментира Андрей Слабаков.


"Проектът за АМ "Струма" е основен инфраструктурен проект за България, но и за ЕС. Важна отсечка. Изграждането на трасето ще даде огромен икономически тласък на областта", коментира Емил Радев и също призова петицията да бъде закрита.
Александър Йорданов допълни, че човешкият фактор е най-важен и петицията трябва да бъде закрита.
След изслушванията Комисията закри петицията и прие да не одобрява проект, който застрашава човешкия живот и биологичното разнообразие.
03.12.2019
Стр. 6