Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Вицепрезидентът на Фондацията за европейска реформа New Direction Ангел Джамбазки: България е водач на Балканско движение към ЕС


2019-12-09 12:35 | коментара

Международната конференция "Западни Балкани" се проведе в София.


Вратата към Европа е през София. За добро или за лошо, в света има геополитически цикли, но в този момент, тук и сега, България е водачът на Балканското движение към Европейския съюз. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки на международната конференция "Западни Балкани", която се проведе в столицата в рамките на 6-8 декември. Организатори на събитието бяха Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на ЕП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева анализира процеса на европейската интеграция на шестте страни като подчерта, че "на Балканите нещата никога не са черни или бели".
Във форума българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, Роберт Пшчел - старши експерт "Русия и Западни Балкани" в НАТО, посланикът на ЕС В Косово Наталия Апостолова, народни представители, експерти в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации.
***
"ЕС трябва да бъде много по-бърз, много по-реактивен, много по-последователен и по-честен. Какъвто е Северноатлантическият договор или НАТО", каза Ангел Джамбазки.
Стр. 4