Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма, Благоевград - България изгуби битката за пакета "Мобилност"


2019-12-14 12:37 | коментара

Водачите на тежкотоварни камиони ще могат да спят не повече от 45 часа в кабините, а през останалото време - в хотел, който трябва да се плаща от работодателя. Освен това ще трябва да се връщат в страната си, където е регистрирано превозното им средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира то. Такова е постигнатото през нощта споразумение по пакета "Мобилност" между Европейската комисия, Европарламента и Съвета на ЕС. Камионите пък ще трябва да се връщат в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.
Според председателката на транспортната комисия в Европарламента Карима Дели така се слага край на фирмите "пощенски кутии".


"Въпреки натиска на много страни и техните представители в Европейския парламент ние никога не сме се отказвали от каботажа и спечелихме тази битка", казва Дели. Сред страните, които се съпротивляваха най-яростно, бе България -и особено нейните евродепутати Ангел Джамбазки (ВМРО) и Андрей Новаков (ГЕРБ).
Камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани с т.нар. "умни тахографи", които да отчитат международните операции, първите - до 2025-а, а вторите
- до 2026-а година. Потвърдено е обаче изключването на командироването на транспортните работници от общата директива за командироването.
13.12.2019 г.
Стр. 8