Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Утро, Русе - Храбрите жени от първите екопротести гостуваха в Европейския парламент


2019-12-19 12:41 | коментара

Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Йонова и Албена Велкова бяха в Брюксел по покана на Ангел Джамбазки

Русенските екопротести срещу хлорните обгазявания, които дадоха началото на гражданското общество в най-новата българска история, вече са част от солидния архив на Европейския парламент. Това е факт отпреди шик когато четирите останали живи от шестте жени от някогашния "Паркстрой" - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Моиова и Албена Велкова, гостуваха в Брюксел по специалната покана на евродепутата Ангел Джамбазки. Групата бе водена от председателя на общинския съвет Иво Пазарджиев, уточни историчката Веселина Антонова.

Тя и журналистката Детелина Каменова занесли в столицата на Европейския съюз и двата направени от тях документални филма, разказващи за екопротестите - "Шест жени" и "30 години по-късно". Лентите също остават в европейския архив заедно с видеото, записано на място в Брюксел - в него четирите храбри русенки си припомнят събитията отпреди 32 години.


Истинското начало на демократичните промени в България става част от европейската памет 12 години след приемането на страната ни в ЕС. Евродепутатите от групата на консерваторите и реформистите Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков запознали русенци с дейността на Европарламента и с конкретните задачи, по които двамата работят. Пазарджиев и общинският съветник Пламен Цветков участвали в дискусия за съвременните предизвикателства пред полицейските служители и сигурността на гражданите в ЕС.


За нас. които бяхме за първи път в Брюксел, впечатленията са неизброими и разнообразни, разказа за "Утро" Веселина Антонова. Тя и четирите организаторки на първите екопротести с интерес разгледали сградата на Европарламента. както и забележителностите на столицата на Белгия. В това изключително много ни помогна едно русенско момиче, което е стажантка в екипа на Джамбазки, разказа Антонова. Толиана Байчева, завършила европеистика в Русенския университет /като студентка на Мими Корнажева, за която си спомня с признателност/, в момента готви докторат в Холандия, но с радост приела да бъде гид па русенската делегация. Заедно с нея се потопихме в старинната атмосфера на брюкселския център с прекрасните сгради, музеи и улици, запазили аромата и на Средните векове, и на сецесиона, продължи историчката. За нея запомнящо се преживяване бил и хотелът, в който групата била настанена в самия център на Брюксел -хотел "Милениум" е запазил онази неповторима обстановка, която аз свързвам с героите на Агата Кристи и с времето на сецесиона, каза Веселина Антонова.
19.12.2019
Стр. 1, 3