Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Вяра, Благоевград - ЕП гласува да се спрат еврофондовете на корумпирани държави в ЕС


2020-01-18 10:43 | коментара
Дебат за Унгария и Полша доведе до предложение да се въведе нов контролен механизъм за всички в страни в ЕС

Дебат за върховенството на закона в Унгария и Полша доведе до резолюция, която ще засегне повече държави в ЕС. Гласуваната днес резолюция съдържа параграф, който изисква финансови мерки срещу държавите, незачитащи принципите на правовата държава.


Текстът бе добавен в последния момент и бе подкрепен от 448 евродепутати, като 182-ма бяха против, а 32-ма се въздържаха. Той гласи: ЕП "отново изразява своята позиция относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на бюджета на Съюза в случаите на широко разпространено незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки и призовава Съвета да започне междуинституционални преговори възможно най-скоро“. Поправката бе внесена от евродепутати от групите на социалистите, либералите, зелените и крайнолевите, а като цяло резолюцията бе подкрепена и от групата на Европейската народна партия.
На дебата снощи мнозина от депутатите разясниха какво имат предвид - да бъдат наказани финансово правителствата на Виктор Орбан в Унгария и управляващата в Полша партия "Право и справедливост“ заради посегателства над независимостта на съдебната система, свободата на медиите и автономията на висшите училища. Двете държави са в наказателна процедура по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, според който могат да бъдат лишени от право на глас в европейските органи, равняващо се на замразяване на членството им.
Унгарският опозиционен евродепутат от левицата Шаба Молнар каза: "Правителството на Виктор Орбан трябва да бъде наказано - спрете му парите!“. Малин Бьорк от шведската Лява партия направо заяви: "Нито евро за такива режими“.


От българските евродепутати участие в дебата взе само Ангел Джамбазки от ВМРО, който членува в групата на консерваторите. Той нападна остро вносителите на резолюцията, като отправи особено остри думи към представителите на левицата: "Истинската причина да не ги харесват уважаемите колеги отляво - тези от вас, които се гордеят повече с червената петолъчка, отколкото с националното си знаме - е, че вие не харесвате политиката на Полша и Унгария по отношение на нелегалната имиграция, на еднополовите бракове, на джендър пропагандата, на акциите на г-н Сорос.“


Според него левицата действа под формата на тоталитарна и болшевишка диктатура. Но не тя, унгарците и поляците ще решат как да бъдат управлявани техните страни. "Знам, че част от вас се срамуват от националната си принадлежност. Но ще ви кажа - много империи са се опитвали да заличат нашето национално чувство, но не са успели и вие няма да успеете“, продължи евродепутатът.


Българският представител бе репликиран от германската социалдемократка Катарина Барли. Тя го попита дали не смята, че в Унгария днес преследват инакомислещите - така, както правят диктаторите. "Точно това става не в Полша и Унгария, поляците и унгарците избират своите правителства. Това става тук, в тази зала. Когато вие не сте съгласни с нас, вие ни обвинявате, не ни давате да се изразяваме и ни наричате с различни имена. Ето това е тоталитаризъм, ето това е потъпкване на свободата на словото, ето това е новият либерален ляв болшевизъм“, отговори Джамбазки.


Резолюцията призовава за въвеждане на нов "механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, който да прави "ежегодна независима оценка (…) на спазването от страна на всички държави членки на ЕС на ценностите на ЕС, наред със специфични за всяка държава препоръки“.


17.01.2020 г.
Стр. 13