Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.clubz.bg - ЕП иска срок за Полша и Унгария да зачитат правото


2020-01-16 12:16 | коментара

Състоянието на върховенствмото на закона в Полша и Унгария се е влошило. Дискусиите на ЕС с тези страни все още не са довели до това те да се приведат в съответствие с ценностите, на които се основава Съюзът. 
Предупреждението се съдържа в приета днес резолюция на Европарламента в Страсбург. Тя бе одобрена с с 446 гласа „за“, 178 „против“ и 41 „въздържал се“. 


Докладите и изявленията на Еврокомисията, ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа показват, че положението и в Полша, и в Унгария се е влошило след задействането на член 7, параграф 1, изтъкват евродепутатите. 
ЕС хваща в капан Унгария и Полша за върховенството на закона 


В документа се посочва също така, че изслушванията по въпроса, организирани от Съвета на ЕС, не са нито редовни, нито структурирани. Депутатите призовават Съвета да оправи конкретни предложения към Варшава и Будапеща, както и да посочи срокове, за да се гарантира зачитането на правото на ЕС. 
„Неефективното използване от страна на Съвета на член 7 продължава да подкопава целостта на общите европейски ценности, взаимно доверие и доверието в самия ЕС като цяло“, заявяват евродепутатите. 
Текстът призовава Комисията да използва всички налични инструменти за справяне с очевидния риск от тежко нарушение от страна на Полша и Унгария на общите ценности. Сред инструмените са ускорените производства за установяване на нарушения и заявленията за обезпечителни мерки пред Съда на ЕС. 
Полша и Унгария сдържани за ежегодната оценка на законността 
Ролята на ЕП в изслушванията по член 7
Евродепутатите изразяват недоволство, че не им е било позволено да участват в изслушванията, дори след задействането през септемрри 2018 г. на процедурата по член 7 от страна на ЕП срещу Унгария. Те настояват да им се даде възможност да представят официално мотивираното си предложение пред Съвета. 
Механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права 
Резолюцията отбелязва необходимостта от механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права. Това трябва да става под формата на ежегодна независима оценка при равни условия, при спазването от страна на всички държави членки на ценностите посочени в член 2 на Договора за Европейския съюз (ДЕС). 


Джамбазки в защита на Полша и Унгария – не допускали джендър пропаганда 
Как гласуваха българските депутати
Сергей Станишев единствен от българските евродепутати социалисти не участва в гласуването, показа проверка на резултатите. 


Останалите четирима негови съпартийци от Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С и Д) подкрепиха резолюцията. Това направиха също тримата ни либерали от ДПС и „Обнови Европа“ (ОЕ), както и Радан Кънев от Европейската народна партия (ЕНП) и „Демократична България“ (ДБ). 


Трима от ГЕРБ и ЕНП – Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков, се въздържаха. Андрей Ковачев, Ева Майдел и Емил Радев не участваха във вота. 


"Против" бяха двамата български консерватори - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков. 
Както и по време на дебата вчера, днес отново единствен от българите се изказа Джамбазки. И пак изрази уважението си към Полша и Унгария, че са избрали суверенни правителства, и обяви резолюцията за лов на вещици. 


Този път обаче българският „консерватор“ посочи и конкретно лице – Джордж Сорос. Властите във Варшава и Будапеща не допускали фалшива мултикултурна идеология, налагана от спонсорираните от Сорос неправителствена организация.