Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Утро, Русе - Русенски таланти пеят в Брюксел "Лале ли си, зюмбюл ли си"


2020-03-03 14:10 | коментара

Богатата на красиви нюанси народна песен "Лале ли си, зюмбюл ли си" ще огласи в русенско изпълнение сградата на Европарламента на националния празник на България Трети март. Младите артисти от сдружение "4етри", трио "Идепея" и "4етно" ще развълнуват евродепутатите с талантливите си интерпретации на едни от най-знаковите български народни песни. В сградата в Брюксел ще прозвучат "Брала мома ружа цвете", "Зайди, зайди", "Севдана" и още вълнуващи фолклорни мелодии. Сред тях ще бъде и любимата песен на Васил Левски - "Ясен месец веч изгрява", разказа за "Утро" народният певец и музикант, преподавател в Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" и ръководител и вдъхновител на младите изпълнители Гоце Великов.


Поканата за русенския артистичен десант в ЕП е дошла от евродепутата Ангел Джамбазки. Той чул впечатляващите изпълнения на Радостина, Габриела и Вероника от трио "Идепея" на Комитския събор в Червена вода и бил силно впечатлен от изкуството на младите хора, които преоткриват вълшебството на родния фолклор. Пак на този събор ние пък открихме и новия член на групата - 14-годишния Ростислав Върбанов, гайдар и тъпанджия, който вече е един от нас, каза за "Утро" ръководителят на "4етри" Гоце Великов.


Една от седемнадесетте песни, които русенските млади артисти ще поднесат на европейските парламентаристи в чест на българския национален празник, ще бъде "Излел е Дельо хайдутин", която се рее в космоса. "Отиваме в Брюксел, за да покажем величието на българските ритми и красотата на фолклорната мелодия. Ние сме едни малки въглени, в които пламти огънят на музиката. Искаме да създаваме пожари!", каза за "Утро" Великов.
29.02.2020
Стр. 12