Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Наблюдател, Стара Загора - Ангел Джамбазки: Такси за въглеродни емисии да не бъдат заплащани


2020-04-08 14:15 | коментара

Зелената сделка и пакетът Мобилност трябва да бъдат хвърлени веднъж и завинаги в коша на ЕС, коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.


Предвид кризисната ситуация аз предложих една много важна мярка за Европа и за страната ни. Става въпрос за налагането на директен мораториум на заплащането на т.нар. въглеродни емисии. Те струват на България над 350 млн. евро годишно. Това беше една глупост, един банков инструмент, който няма нищо общо с чистотата на въздуха. Те в най-голяма степен удряха по работещата икономика. Затова предлагам такси за въглеродни емисии да не бъдат заплащани за периода на извънредното положение и до месец след неговия край. Това ще даде малко въздух на европейския енергиен сектор, но в частност на ТЕЦ Марица изток 2. Ето това е една разумна и смислена мярка, която цели да спаси българската икономика.

Пак повтарям, че говорим за 350 млн. евро годишно.
Нима няма да е целесъобразно в момента тези пари да останат в предприятията, в джоба на българските енергетици, миньори и всички, свързани с тази промишленост. Да не забравяме, че в настоящата криза спряха да работят редица производства в леката промишленост, които са консуматори на енергия. При това положение се получава директна загуба за мините и тецовете, които все пак разчитат на потребление.
06.04.2020 г.
Стр. 5