Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.news.bg - Именно армията трябва да защитава границите ни, убеден Джамбазки


2015-01-07 19:57 | коментара

България е суверенна държава и има право да защитава границите и територията си с всички налични средства.

 

За това настоява в изпратена до медиите позиция заместник-председателя на ВМРО и представител в Европейския парламентАнгел Джамбазки.

 

В коментара си Джамбазки изразява категоричното си неодобрение от позицията на държавния глава Росен Плевнелиев, изразена вчера пред паметника на Незнайния войн, и на позицията на министъра на отбраната Николай Ненчев.

 

Според Ангел Джамбазки недопустимо е те да заявяват, чеармията ни не може да се справи с охраната на границата и дори да противостои на нелегалната имиграция.  Той окачествява думите им като "поведение безотговорно, дори антидържавно", с което показват и "отчайващо непознаване на закона".

 

"Недопустимо е главнокомандващият и военният министър да обясняват как армията не може да защити границата на държавата. С подобни изказвания доказваме, че де факто сменеспособни да защитим държавата


Неуместни са внушенията на Плевнелиев, че дислоцирането на въоръжени сили за охрана на границата щяло да се изтълкува от Турция като агресия", посочва Ангел Джамбазки и припомня, че в редица държави-членки на ЕС армията участва активно в борбата с нелегалната имиграция, какъвто пример е Италия.

 

В изказването си евродепутатът се позовава и регламента "Дъблин 2", според който  всеки, получил статут на бежанец или хуманитарен статут, рано или късно ще бъде върнат  в България. Затова и въпросът е защо Държавната агенция за бежанците раздава и продължава да раздава "статути на килограм на хора, които са чисто и просто икономически имигранти".

 

Нелегалната имиграция е предизвикателство пред сигурността на държавата и обществото очаква действия, а не тюхкане от държавните мъже."

 

ВМРО продължава да поддържа тезата, че е необходимо довършване на защитното съоръжение по цялата граница с Турция, засилване на контрола по морската граница и увеличение на щата на „Гранична полиция".


Отделно от това правителството следва да поиска допълнителна помощ от Европейската комисия по линия на механизма "Фронтекс".

 

Информацията за повече от 150 опита на ден за незаконно пресичане на южната ни граница ни връща към най-песимистичните прогнози за нова вълна от имигранти, допълва Ангел Джамбазки и призовава: "Президентът и военният министър да не бягат от отговорност, а да покажат мъжество."