Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.cross.bg - Ангел Джамбазки: Президентът и военният министър не са чели закона


2015-01-07 20:11 | коментара

С нарастващо безпокойство следя административния хаос, в който се хвърлиха МВР и Министерство на отбраната. Повече от година предупреждавам, че до подобна ситуация ще се стигне. Днес това вече е факт, казва заместник-председателя на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки в коментар на темата за нелегалната имиграция.

 

Ако за последната година и половината нищо не се направи, то вина носи нескопосаното управление на БСП, ДПС и „Атака". Днес, обаче, не може да има никакви извинения за бездействието. Според регламента „Дъблин 2" всеки, който е получил статут на бежанец или хуманитарен статут, рано или късно ще ни бъде върнат. Въпросът е защо се допусна и продължава да се допуска Държавната агенция за бежанците да раздава статути на килограм на хора, които са чисто и просто икономически имигранти, при това незаконно влезли на наша територия (извършили са престъпления). 

 

Потресен съм от изказванията на президента Росен Плевнелиев и на военния министър Николай Ненчев. Те показват отчайващо непознаване на закона. Подобни приказки на едро и без покритие биха могли да изрекат хора, които не са чели Закона за отбраната и въоръжените сили. Недопустимо е главнокомандващият и военният министър да обясняват как армията не може да защити границата на държавата. С подобни изказвания доказваме, че де факто сме неспособни да защитим държавата. Неуместни са внушенията на Плевнелиев, че дислоцирането на въоръжени сили за охрана на границата щяло да се изтълкува от Турция като агресия. България е суверенна държава и има право да защитава границите и територията си с всички налични средства. Не отива на държавния глава да държи сметка повече за притесненията на чуждите държави отколкото за интересите на България.

 

Отделно от това е недопустимо главнокомандващият и министърът на отбраната да заявяват, че армията ни не може да се справи с охраната на границата. С набързо направените си изказвания двамата публично заявиха, макар и иносказателно, че армията ни не може да се противопостави дори на нелегалната имиграция. Подобно поведение може да бъде окачествено само като безотговорно, дори като антидържавно.

 

Следва да припомня и на двамата, че в редица държави-членки на ЕС армията участва активно в борбата с нелегалната имиграция, какъвто пример е Италия.

 

Нелегалната имиграция е предизвикателство пред сигурността на държавата и обществото очаква действия, а не тюхкане от държавните мъже.

 

ВМРО продължава да поддържа тезата, че е необходимо довършване на защитното съоръжение по цялата граница с Турция, засилване на контрола по морската граница и увеличение на щата на „Гранична полиция". Отделно от това правителството следва да поиска допълнителна помощ от Европейската комисия по линия на механизма „Фронтекс". Информацията за повече от 150 опита на ден за незаконно пресичане на южната ни граница ни връща към най-песимистичните прогнози за нова вълна от имигранти.

 

Президентът и военният министър да не бягат от отговорност, а да покажат мъжество.