Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.m.24chasa.bg - Внесоха поправки в пакета "Мобилност" в Транспортната комисия на ЕП


2020-05-13 12:42 | коментара

"Може да изглежда като сензация, че четирима души от четири различни партии са намерили начин да загърбят партийните си различия. Факт е, че го направихме. Това не е за първи път, мисля, че няма и да е за последен". Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, цитира думите му Нова тв.

 

Той, заедно с колегите си в Транспортна комисия на ЕП Петър Витанов от БСП, Илхан Кючюк от ДПС и Ангел Джамбазки от ВМРО, внесе поправки в спорния пакет "Мобилност".

 

"Променихме стратегията си, след като получихме нов мандат. Въпросът е не просто да се борим срещу пакета, но и да го променим така, че да може нашият бранш да се напасне. Това ще стане, ако камионът не се връща и не се налага шофьорът да се връща на всеки 3 седмици", обясни Новаков и подчерта, че се работи и по допълнителни планове.

 

Евродепутатите атакуват разпоредбата и се надяват тя да отпадне. За тях е "лудост" да се връща празен камион. Пакетът "Мобилност" ще се гледа отново през юни.

 

"Длъжни сме да реагираме без да търсим извинения. Не може редом със спасителния план за Европа, да се вкарва и този пакет. Считам за малко шизофренично с едната ръка да чертаеш зелени коридори, с които рафтовете на магазините да не остават празни, а в същото време да казваш - "На всеки 8 седмици ще се връщате". Мисля, че ползите, за която и да е държава, подкрепяща въвеждането на този пакет, са повече политически, отколкото икономически. Истината е, че без българските, полските и румънските шофьори, много стоки въобще няма да пътуват", каза още Новаков.

 

Според него шансовете промените да бъдат приети са по-големи, отколкото са били преди година.

 

Ако се стигне до събиране на мнозинство и пакетът "Мобилност" бъде приет в настоящия му вид, той няма да влиза в сила 18 месеца, когато е преходният период. През това време България и още няколко други държави ще го даде на съд, за да бъде преборен по юридически път. Според Новаков, Европа е оцеляла по време на пандемията, именно защото не е имало пакет "Мобилност".