Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.topnovini.bg - Джамбазки: Гетата да бъдат блокирани, а парковете отворениДжамбазки: ЕС се нуждае от силни суверенни отечества, не от послушни страни членки


2020-05-14 12:53 | коментара

На днешното заседание на Европейския парламент евродепутатите изслушаха становищата на Заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова и представителите на Съвета относно извънредните мерки срещу COVID-19 в Унгария и последвалите рискове за демокрацията. В свое писмено изказване българският представител в ЕП и председател на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки заяви: „Свидетели сме на кулминацията на безпрецедентен за историята на ЕС процес, чиито бюрократи на най-високо ниво водят открита война с неудобни страни членки и правителства. Войната срещу Унгария и Виктор Орбан протичаше под всякакви възможни претексти – от уж отстояване на свободата на словото до критики защо Унгария си позволява да не приема масово мигранти на територията си. В продължение на години беше дадена ясна заявка, че консервативната и национална линия на правителството в Будапеща е нежелана от Брюксел и от либералното крило, което управлява този Съюз на уж суверенни страни членки. 


Тази кампания достига своята грозна кулминация. За удобен претекст на поредната атака се използва момент, в който светът страда от глобална пандемия, погубваща хиляди човешки животи. Правителствата се борят да намерят спасение за гражданите си. Това прави и правителството в Будапеща справяйки се изглежда умело, съдейки по данните до момента, докато ЕС си позволява поредната атака срещу Орбан тъкмо на мерките, които Будапеща прилага за справяне с вируса. Това е цинизъм, безочие и пълна липса на елементарен човешки морал. Призовавам европейските граждани от всички политически семейства и партии да се обединят в този тежък за континента ни момент, вместо да се принизяват до сцена на грозни и безскрупулни политически атаки.