Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.actualno.com - Защо Турция иска да превърне Света София в джамия?


2020-07-06 12:11 | коментара

Превръщането на „Св. София“ в джамия е провокация. Това заяви евродепутатът от групата на ВМРО Ангел Джамбазки. 


Делегацията на ВМРО в Европейския парламент настоява за провеждането на дебат относно намерението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне църквата-музей „Св. София“ в Истанбул в действаща джамия, съобщават от ВМРО. 


„Св. София“ или „Църква на светата Премъдрост Божия“ е обявена за църква-музей през 1934 г. от правителството на Кемал Ататюрк, какъвто е и статутът ѝ до днес. 


Според Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков европейските институции трябва да реагират остро срещу такова решение. „Св. София“ освен част от световното наследство на ЮНЕСКО е и от огромно духовно и културно значение за православното християнство. Джамбазки и Слабаков са категорични, че това е поредна провокация, отправена към християнския свят от страна на режима на Ердоган, с единствена цел „Св. София“ да бъде използвана за политически цели. Трябва да се сложи край на политическото изнудване на Ердоган и е време Европейският съюз да заяви своята позиция, а не да стои встрани. Нека не забравяме, че християнството е основата на европейската цивилизация, допълни още Ангел Джамбазки в Брюксел. 


Според историкът професор Христо Матанов пък намерението на Ердоган е удар срещу кмета на Истанбул, който не е член на партията на турския президент. В международен план това показва независимост на Турция, посочи историкът пред bTV. 


Важно е как ще тръгнат отношенията с Русия, заяви той, като посочи, че България няма как да реагира сериозно на това. Основната причина е опасността от мигрантския поток, обясни той. Освен това Матанов съзря и заличаване на наследството на Кемал Ататюрк, който е превърнал базиликата в музей. Имало обаче схващане, че подписът му е фалшифициран, уточни още той.