Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Монитор - България атакува пакета "Мобилност" в съда на ЕС


2020-07-10 12:29 | коментара

България ще заведе дело пред Съда на ЕС В двумесечен срок от публикуването на пакета "Мобилност" в официалния вестник на ЕС. Това обяви транспортният министър Росен Желязков няколко часа след като евродепутатите приеха новите дискриминационни правила в сектора. С голямо мнозинство на второ четене в Европарламента бяха отхвърлени поправките, внесени от българските представители, за връщане на камионите и водачите в страната, в която е регистрирана фирмата, за командироването и почивките на шофьорите.


"С исковете ще поискаме анулиране на част от разпоредбите. Останалите държави-членки ще имат възможността да се присъединят към нашата позиция, за да бъдем по-ефективни във воденето на делото", каза Желязков. По думите има шанс още преди да започне прилагането на новите правила, в рамките на 18 месеца, делото да приключи: "Ние ще искаме да бъде разгледано по същество, нямаме интерес да искаме спиране."


Българските евродепутати също бяха категорични, че борбата за отмяна на пакета "Мобилност" ще продължи. Новите правила са трудно приложими, смята Андрей Новаков от ГЕРБ и допълни, че не очаква чудеса, но очаква промяна дали в съда или в Европейската комисия (ЕК), защото Комисията се е отказала от реформата. Имахме възможност да сключим споразумение, посочи евродепутатът Петър Витанов.
Сметките показват загуба на 14000 работни места.


Той очаква съдът на ЕС да отмени текстовете в пакета. Според Ангел Джамбазки приемането на пакета потъпква правото на свободно движение и свободна икономическа инициатива и самата идея за единния пазар в ЕС.
Заедно с делото пред Съда на ЕС българската страна ще продължи да настоява ЕК до края на настоящата година да приключи с оценката на въздействие за последиците от връщането на превозното средство в 8-седмичен период, а също и прилагането на част от правилата за сухопътната част на комбинирания транспорт. Правилата за връщане на камиона в държавата по установяване на всеки 8 седмици ще се прилагат 18 седмици след влизане в сила на пакета или в началото на 2022 г.. Правилата относно забраната за използване на седмичната почивка на борда на превозното средство, както и задължението водачът да се връща по местоживеене или в операционния център на държавата по установяване на всеки 4 седмици ще се прилагат 20 дни след публикуването на акта. Прилагането и контрола по спазването на последното ще се осъществява от националния компетентен орган в местоседалището на предприятието. Правилата относно командироването ще се прилагат над 18 месеца след влизане в сила на правния акт.
Стр. 4