Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dnevnik.bg - Искаше ми се премиерът да даде ваксини на Северна Македония - евродепутати за COVID дипломацията


2021-04-23 10:04 | коментара

България загуби темпо в процеса на евроинтеграцията на Западните Балкани, освен че "загубихме влиянието си в балканската политика. Виждате Австрия какво прави. Искаше ми се министър-председателят на България да отиде и да даде ваксини на Северна Македония. Да направи това, което направи (сръбският президент) Александър Вучич и да занесе ваксини на (Северна) Македония. Изобщо тази идея на малките стъпки в правенето на балканска политика... Загубихме посоката и темпа на балансираща сила".

 

Това бе една от идеите, изразени по време на дебат за ЕС и Западните Балкани от евродепутата Илхан Кючюк от ДПС/"Обнови Европа". В същия дебат участваха Петър Витанов от БСП/"Социалисти и демократи", Ангел Джамбазки от ВМРО/"Европейски консерватори и реформисти" и Андрей Ковачев от ГЕРБ/Европейската народна партия.

 

Какво е мястото на Европейския съюз и какво - на България, и въпросът за "ваксинната дипломация" на Западните Балкани бе една от многото засегнати теми. Въпросът бе спорен, след като балканските страни извън ЕС разчитаха основно на руски и китайски ваксини, а съседите на Сърбия получиха символични количества от нея (по-късно - и възможност десетки хиляди да получат дози в Белград и Ниш). Тази седмица Австрия обяви, че с нейно посредничество са закупени 651 хил. дози за Западните Балкани, които няма да засегнат собствените ѝ доставки.

 

В Северна Македония България бе силно критикувана, след като още през декември имаше двустранен (така и непубликуван) меморандум за доставка на ваксини, но страната месеци наред не получи нито една заради проблеми със запасите в София. По-късно премиерът Бойко Борисов обяви възможно предоставяне на 5000 дози за югозападната съседка.

 

Евросъюзът донякъде "закъсня с ваксинирането на Западните Балкани", отговори Кючюк на въпрос на "Дневник" към всички евродепутати, отчитайки, че в случая роля са изиграли и "наши вътрешни европейски въпроси".

 

Ковачев възрази, че източникът на 651 хил. ваксини "по никакъв начин не е Австрия, това е ЕС, нашата европейска помощ". Виена обаче бе посредник в сделката, който получи благодарност и от балканските столици.

 

"Ваксинационната дипломация е нов инструмент за повишаване на влиянието, г-н Вучич беше бърз, но в крайна сметка резултатът е важен. Не смятам, че трябва да се правят демонстрации по границата - кутийски, слагането на знамената, предаването онлайн, това беше театър, който не е много добър.

 

Във ваксинната дипломация ЕС "закъсня по две причини", каза Петър Витанов. "Солидарността... не трябва да се изчерпва само в рамките на семейството, трябва да бъде предоставена на нашите съседи. Ваксинацията и имунизацията се ползват като геополитически инструмент и го наблюдаваме този въпрос в Сърбия."

 

Евродепутатът Ангел Джамбазки даде пример за това как Белград се възползва от ваксинната политика на ЕС, като спомена "панаира на Табановце" - той имаше предвид пристигането на Вучич на сръбско-македонската граница през февруари, където премиерът Зоран Заев получи от него няколко хиляди дози.

 

Сред темите бяха още докладите на европарламента за държавите от Западните Балкани, началото на преговорите със Северна Македония и Албания и ролята на спора с България в процеса.