Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. България днес - Македонски гей филм вбеси обществото у нас


2021-06-09 11:56 | коментара

Македонски филм за хомосексуалисти вбеси българското общество. Протестни шествия се организират в цялата страна, а социалните мрежи гърмят.


Северномакедонската лента "Змия" се оказа в основата на скандала, филмът е част от "София Прайд филм фест", който традиционно предхожда шествието "София Прайд" и излъчва филми с ЛГБТ тематика. Според първото описание в социалните мрежи в "Змия" се разказва за: "Горчиво-сладка история за необичайното приятелство между деветгодишния смелчага Марио и ексцентричния гей мъж Борче, застрашено от предразсъдъците и омразата на родителите в малко македонско градче".


Обвинен, че е педофилски, филмът предизвика бунтове. Веднага в мрежата се сменя описанието на лентата, но по-бързите са запазили първоначално обявеното - че историята е за малко момче и гей. Това вбесява още повече българските движения, определящи се като пазители на традиционните семейни ценности. Българският представител от ВМРО в Европейскияпарламент Ангел Джамбазки дори изпрати официално писмо до Държавната агенция за закрила на детето във връзка със сюжета на филма. Преди няколко вечери стотина противници на Прайда обсадиха улицата около мястото, където се излъчват лентите на "София Прайд филм фест". Наложи се полицаи да пазят мира.


От организаторите съобщават, че никой от филмите, дори и "Змия", който се оказа трън в очите, не проповядва педофилия. Те дори споделят, че служители по престъпление срещу деца от МВР са гледали лентата предварително, за да се убедят, че тя не застрашава крехката детска психика и в нея няма нищо вулгарно.
Във филма ЛГБТ насоченост има и българско присъствие. Това са "Байкал", "Черупки" и "Назови ме както искаш".
Стр. 1, 12