Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Строител - Конференцията за бъдещето на Европа -възможност да се чуе гласът на гражданите


2021-07-24 17:28 | коментара

Конференцията за бъдещето на Европа е безпрецедентен по мащабите си проект, който дава възможност на всеки европеец да сподели идеите си и да помогне на сформирането на бъдещия ЕС, а успешното й провеждане и приключване ще е постижение за всички. Това бяха част от заключенията от дискусията "Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?", която бе организирана от Представителството на Европейския парламент в България. В събитието взеха участие евродепутатите Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ), Илхан Кючюк (Обнови Европа/ДПС), Ангел Джамбазки (ЕКР/ ВМРО), Румен Александров, зам.-министър на външните работи, Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България, и Илин Станев, съветник в Представителството на Европейската комисия в България.


В началото на събитието представители на трите основни европейскиинституции, които отговарят за Конференцията - Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС, запознаха присъстващите с целта, формата и начина на участие в нея. След това Румен Александров очерта здравеопазването, "зеления" преход и стратегическата автономност като приоритети за България.
Теодор Стойчев подчерта в изказването си колко важно е за Парламента да се чуе гласът на гражданите и посочи, че имено Конференцията дава тази възможност.


Илин Станев представи цифровата платформа на Конференцията, която позволява на гражданите и организациите в нея да обменят и обсъждат идеи, да организират или да участват в събития по важните за тях теми.
"Конференцията за бъдещето на Европа не може да бъде място за идеологически спорове, тя трябва да бъде инструмент, който да приближи институциите по-близо до очакванията на хората", заяви Ева Майдел, като добави, че мандатът на ЕС не е само в големите неща. Тя отбеляза, че очаква европейците да успеят да повдигнат въпроси от тяхното ежедневие и темите, които ги засягат, за да може да се види къде ЕС да изиграе важна роля в по-дребните неща, важни всички.
От своя страна Илхан Кючюк отбеляза, че няма как да се разрешат малките проблеми, без да се намери отговор на големия въпрос на днешното време - за това как Европа да намери новата причина за своето съществуване. "Дизайнът на европейските институции е направен за XX в., а не за XXI в.", каза той и изтъкна, че Европа се нуждае от различен начин на вземане на решения и от много повече координация.


Според Ангел Джамбазки целта на Конференцията е да се подготви промяна на договорите на ЕС, като посочи, че според него Европейският съюз трябва да остане това, което е на политическо ниво - повече от международна организация, но никога единна държава. По думите му темите, които гражданите посочват като приоритетни, показват ясно, че европейските и българските граждани търсят политически разговор, а политическите позиции трябва да бъдат ясно разграничени по време на дебатите на Конференцията.


Стр. 18