Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ТВ7 - Джамбазки със сигнал в ЕК за сметището в с. Баня


2015-01-23 12:33 | коментара

Eвродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е подал сигнал в Европейската комисия за драстични нарушения в проекта на община Разлог за изграждане на регионалното депо за отпадъци край курортното село Баня.

 

Ангел Джамбазки и народните представители от Патриотичния фронт Атанас Стоянов и Борис Ячев подкрепиха днешния протест на  сдружение „Баненска буна 2011” срещу изграждане на сметището, който се проведе пред сградата на кметството. Протестиращите носеха плакати „Да спасим Разложкото котловина“, „Екоминистерсто = екоунищожение“, „Не ни заблуждавайте! Зад обещанията за модерно депо стои боклучарник“.

 

От четири години гражданите, обединени в сдружението за запазване на екологичния облик на Баня, водят дела срещу общината и държавата. Те твърдят, че проектът  нарушава европейското  и национално законодателство, както и застрашава здравето на  хората от село Баня, в близост до което ще се изгражда депото.

 

Подробно съм изложил впечатленията на гражданите от Баня пред ЕК за това, че е налице злоупотреба с европейски средства и затова че общинската администрация заблуждава ЕК. Нашите опасения са, че истеричното настояване точно там да прави сметище е свързано с парите, които ще се използват за построяването му.  Така че уведомих ЕК и очаквам от тях съдържателен отговор, информира Ангел Джамбазки.

 

Мария Цветкова от ръководството на НФСБ пък заяви, че трябва да се търси алтернативно място за площадка за изграждане на депото за отпадъци. Тя обяви, че протестите продължават и от Патриотичния фронт остават в пълна подкрепа на гражданите.

 

Хората заявяват, че ще протестират с всички законови средства. За да бъде спряно изграждането на сметището точно там, те са готови и на крайни действия – ще образуват жива верига, палатков лагер и ще започнат гладни стачки. Споделят, че ако се наложи, ще спрат строителните машини с телата си, но няма да позволят извършване на необратимо екологично престъпление.

 

От сдружението посочват, че построяването на депо за отпадъци ще погуби едно прекрасно райско кътче с над 72 минерални извора, с изключително целебна  сила и уникална природна даденост. Село Баня се намира в прегръдката на трите планини - Рила, Пирин и Родопите и има над 3 000 жители.