Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.struma.com - Вик за помощ: Спрете геноцида!:


2015-01-22 13:25 | коментара

Протест ще има утре пред кметството на разложкото село Баня, вижте кой и защо го организира и какво писмо ни изпратиха:

Ние, членовете на управителния съвет на сдружение „Баненска буна 2011” и от името на всички жители на село Баня и близките населени места в общ. Разлог, се обръщаме към Вас с огромна молба, и надежда, че ще откликнете незабавно на нашия вик за помощ! На 23.01.2015 год. (петък), пред кметството в с. Баня, в 8 часа сутринта, организираме протест срещу безумното решение на шепа бивши и настоящи властимащи да погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост.

Селото се намира в прегръдката на трите планини - Рила, Пирин и Родопите и има над 3 000 жители. Въпреки недоволството на местните хора, дългогодишната ни битка с всички възможни институции и редица законови нарушения, след броени дни стартира строежа на сметище в землището на село Баня. На отреденото за тази цел, крайно неподходящо място, вече са разположени фургоните на фирма „Балканстрой“ и се подготвя складовата база на работниците. На мястото, където са изсечени стотици, над 60-годишни борови дървета, предстои официално откриване на сметището от представители на местната и изпълнителната власт. За целта, ние ще протестираме с всички законови средства.

За да спрем изграждането на сметището точно там, ние сме готови и на крайни действия. Ще направим жива верига, ще разположим палатков лагер, ще започнем гладни стачки. Ако се наложи ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим извършване на необратимо екологично престъпление! Получихме потвърждение от евродепутата Ангел Джамбазки за подкрепа и участие в нашия протест. Поради съмненията ни за корупция в проведената процедура за кандидатстване и усвояване на европейски средства по проекта за регионално депо - Разлог, се обърнахме към него за помощ и съдействие.

Г-н Джамбазки се ангажира да сигнализира Европейската комисия за нарушенията, с искане за цялостна проверка на документацията в община Разлог и замразяване изграждането на депото, до изясняване на случая. Ще Ви бъдем благодарни, ако отразите нашия справедлив протест, което ще е доказателство, че в България все още съществува демокрация! Елате, за да се уверите, че е избрано възможно най-неподходящото място за строеж на сметище. Това място е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 литра в секунда, наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредстрвена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи. Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока. Предоставяме Ви част от фактологията:

Тя започва от 2004 год., когато кмет на общ. Разлог е Любен Татарски. По негово време е учредено сдружение Места – 4 и община Разлог е определена за водеща в сметосъбирането на четирите общини – Разлог, Якоруда, Белица и Банско. От този ден започва геноцида над с. Баня, в чието землище се предвижда изграждането на регионално депо-бунище. Ние протестираме срещу незачитане на човешкия живот и правото на свободен избор.

Ние протестираме срещу шайка безотговорни властимащи, които с безумното си решение ще унищожат поминъка, здравето и живота на хиляди хора, голяма част от тях деца. Ние протестираме срещу изсичането на стотици декари над 60-годишни борови дървета и унищожаване също така на стотици декари плодородна обработваема земя, засята със селскостопански култури, жизненоважни за оцеляването на населението. Ние протестираме, за да опазим природата, въздуха, земята и водата за бъдещите поколения! Технологията на това „модерно депо” е като на всички бунища. Боклуците се пробутват в изкопаните дупки, наречени клетки, а след това се запръстяват евентуално и може би. Разликата е само в усвояването /присвояване/ на милиони левове европейски средства!

Всички управници са се вторачили само в пачките с пари и досега не се намери някой умен и почтен, който да види голата истина за това, което ще се случи в бъдеще – неизбежна екологична катастрофа!

С. Баня попада в район на СЕИЗМИЧНА ЗОНА - ДЕВЕТА СТЕПЕН ПО СКАЛАТА НА РИХТЕР! Какво ще стане при едно ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, което не е изключено, като се имат предвид аномалиите в природата през последните години? Какво ще стане с ВОДИТЕ НА РЕКА ДРАГЛИШКА - естествен приток на р. Места /защитена зона/ и е в непосредствена близост, в НАЙ- НИСКАТА ЧАСТ на евентуалното депо / сметище/? Какво ще стане с ПЛОДОРОДНИТЕ ОБРАБОТВАЕМИ ЗЕМИ, които също са в непосредствена близост до депото /сметището/ КАКВО БИО – ЗЕМЕДЕЛИЕ МОЖЕМ ДА РАЗВИВАМЕ В РАЙОНА НА ДЕПОТО /СМЕТИЩЕТО/?

ПИТАМЕ: Как точно оторизираните органи са установили, че въпросното депо за отпадъци не се намира върху ПОДЗЕМНО НАХОДИЩЕ на минерални води, което е безценно богатство и има РИСК да бъде РАЗРУШЕНО завинаги и необратимо, при положение, че за село Баня няма утвърдени изискуемите за това санитарно-охранителни зони.

Важният въпрос, който трябва да се реши от управляващите не е кога, а да се намери подходящо място/ има достатъчно пустеещи такива/, където няма да се ЗАСТРАШАВА екологията, минералната вода и живота на хората.

Интересът към с. Баня, от български и чуждестранни туристи, СЕ УВЕЛИЧАВА с всеки изминал ден! Ето защо, сме сериозно ОБЕЗПОКОЕНИ! Сигурни сме, че и ВИЕ ДОБРЕ ЗНАЕТЕ, че депото /сметището/ ще НАВРЕДИ на здравето и живота на гражданите, а също така ще прогони туристите!

БИТКАТА, която водим вече 6-та година с община Разлог е неравностойна поради много причини. Една от тях е, че общинската администрация разполага с държавни /т. е. с нашите пари, на данъкоплатците/ и могат да си позволят безразсъдно пилеене, в това число навярно и ПОДКУПВАНЕ на държавни чиновници, съдии и т. н... но рано или късно това няма да остане безнаказано!

Недоумяваме, как, уж живеем в демократична държава, а сме подложени на такъв терор, без да имаме право на глас? Цялата процедура, в това число и документацията, за сметището са напълно ОПОРОЧЕНИ, с груби фалшификации, незаконни действия и нарушения? На около 200 метра от района на проекто-сметището има 4 параклиса. ПРОФЕСОР, д-р, инж. Костадин Щерев, водещ изследовател на геотермалните води, в становището, което ни предостави, в подкрепа на справедливата ни борба, споделя, че ако вместо сметище тук се направят сондажи, ще бликнат нови минирални извори, изключително търсени и необходими, особено в последно време.

Все по-често вече се налага мнението, че БЪЛГАРИЯ, с ценната си ЛЕКОВИТА МИНЕРАЛНА ВОДА, водеща по дебит, ще се превърне в СПА туризма на Балканите. И село Баня е едно от местата, което може да претендира за това. Според проф. Щерев по силата на природни условия и процеси толкова пълно съчетание на лечебно-оздравителни и рекреационни фактори, които има в изобилие в Баня, не е присъщо на нито един от класическите куруортно-лечебни региони в Судетите, Карпатите, Алпите, Централния Френски масив и други части на Европа. БЪДЕЩЕТО на целия регион е в курортно-лечебната и туристическа индустрия, отворена за необятния Европейския пазар и околното балканско пространство.

В случай, че бъде изградено, дори и при най-скъпите защитни мерки и технологии, депото ще бъде източник на зловония и вредни емисии към атмосферата, речния отток и подземните води. Според становището на проф. Щерев, депото ЩЕ ОБЕЗСИЛВА И УНИЩОЖАВА низходящата планиска бриза от Рилския масив, която пренася свръх чист въздух и здравословни отрицателна йонизация на въздушните частици. Справедливият граждански протест срещу изграждането на сметището е повод за внимание и грижа към действителните хидротермални и биоклиматични богатства на региона и на изоставените от дълго време идеи и проекти за тяхното разкриване, изследване и опазване.

Всеизвестно е обаче, че боклуците са ПЕРЕСПЕКТИВЕН БИЗНЕС И АПЕТИТНА ХАПКА за властимащите. Нашите СЪМНЕНИЯ са, че в България е създадена КОРУПЦИОННА ПРАКТИКА! Говори се, че става дума за МИЛИОНИ левове!

Тъй като не са изградение обиколни маршрути, сметоизвозните коли неизбежно ще преминават на около 20 метра от много къщи в Баня, а на други непосредствено под прозорците и вратите им. Това противоречи на разпорежданията на РИОСВ-Благоевград. На около 200 метра от сметището има два цеха с над 30 работника, които ежедневно ще бъдат подложени на прахово и психосензорно въздействие, както и цялото население на с. Баня. Най-обезпокоителното е, че са налице рискове за живота и здравето на населението!

Мястото на сметището е избрано непосредствено до шосейния път, навярно за да бъдат откраднати повече пари, спестени от изграждане на инфраструктура. По този път хиляди туристи посещават село Добърско, общ. Разлог, където се намира УНИКАЛНАТА ЦЪРКВА „Св. Св. Теодор и Тирон и Теодор Стратилат” изградена през 1614 година, която е паметник на културата, защитено от Юнеско. Ако сметището бъде изградено, то ще бъде „атракция“ за всички български и чуждестранни туристи.

НЕ Е ЗА ПРЕНЕБРЕГВАНЕ, че село Баня е осеяно с археологически останки още от времето на траките.

За огромно съжаление през всичките тези години общ. Разлог и кметство с. Баня поставиха в пълно информационно затъмнение населението, относно проекта за строеж на депо/сметище/.

„ИМА ЛИ СПРАВЕДЛИВОСТ И ЗАКОННОСТ В БЪЛГАРИЯ” – това ни питат дори и малките деца от с. Баня? Помогнете ни да им отговорим! Помогнете да покажем на управляващите независимо от коя политическа партия са, че трябва да се научат да зачитат мнението на народа и да приемат като дълг опазването на природните богатства в нашата страна.

Помогнете да спрем екогеноцида над село Баня!