Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.fakti.bg - В Баня готовят протест заради строеж на сметище


2015-01-21 13:28 | коментара

Над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост да бъдат унищожени, твърдят жители на селото

Село Баня излиза на протест заради строеж на сметище в землището на селото. Това стана ясно от писмо изпратено до медиите, в което жителите на село Баня и близките села на община Разлог, както и сдружение „Баненска буна 2011” заявяват, че са на път над 72 минерални извора, с изключително целебна  сила и уникална природна даденост да бъдат унищожени.

„Ще направим жива верига, ще разположим палатков лагер, ще започнем гладни стачки. Ако се наложи ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим извършване на необратимо екологично престъпление!“, твърдят засегнатите.

Това място е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 литра в секунда,  наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредстрвена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи, се казва още в съобщението. Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока.

В писмото се казва още:

„На 23 януари 2015 год. (петък), пред кметството в с. Баня, в 8 часа сутринта, организираме протест срещу  безумното решение на шепа бивши и настоящи властимащи да погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна  сила и уникална природна даденост. Селото се намира в прегръдката на трите планини - Рила, Пирин и Родопите и има над 3 000 жители.

Въпреки недоволството на местните хора, дългогодишната ни битка с всички възможни институции и редица законови нарушения, след броени дни стартира строежа на сметище в землището на село Баня. На отреденото за тази цел, крайно неподходящо място, вече са разположени фургоните на фирма „Балканстрой“ и се подготвя складовата база на работниците. На мястото, където са изсечени стотици, над 60-годишни борови дървета, предстои официално откриване на сметището от представители на местната и изпълнителната власт.

За целта, ние ще протестираме с всички законови средства. За да спрем изграждането на сметището точно там, ние сме готови и на крайни действия. Ще направим жива верига, ще разположим палатков лагер, ще започнем гладни стачки. Ако се наложи ще спрем строителните машини с телата си, но няма да позволим извършване на необратимо екологично престъпление!

Получихме потвърждение от евродепутата Ангел Джамбазки за подкрепа и участие в нашия протест. Поради съмненията ни за корупция в проведената процедура за  кандидатстване и усвояване на европейски средства по проекта за регионално депо - Разлог, се обърнахме към него за помощ и съдействие. Г-н Джамбазки се ангажира да сигнализира Европейската комисия за нарушенията, с искане за цялостна проверка на документацията в община Разлог и замразяване изграждането на депото,  до изясняване на случая.“