Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.24chasa.bg - Джамбазки към МВнР: България трябва да реагира, знамето ни в Северна Македония отново бе поругано


2021-08-31 16:23 | коментара

Настоявам за остра реакция след поредната гавра с българско знаме в РС Македония. Това се казва в писмо на заместник-председателя на ВМРО и евродепутат от партията Ангел Джамбазки до външния министър Светлан Стоев, съобщават от пресцентъра на партията.

 

Повод за писмото на Джамбазки е пореден случай на поругаване на българското национално знаме в РС Македония. Става дума за увреден пилон пред Търговско-икономическото представителство в Генералното консулство на Република България в Битоля, от който е свалено българското знаме.

 

“Подчертаваме, че този брутален акт е извършен в навечерието на 97-ата годишнина от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, отдал целия си живот за освобождението на Македония. Българският революционер е убит на 31 август 1924 година от предатели в местността Равна бука, край село Сугарево в Пирин”, пишат от ВМРО.

 

”България трябва да защити националния си интерес и да изиска предприемането на конкретни мерки срещу извършителя, а също и гаранция, че държавата Северна Македония ще противодейства на тази позорен акт, превърнал се вече в тенденция”, се казва в позицията на Джамбазки.

 

”Това поредно грозно деяние е доказателство, че антибългарската политика в Скопие продължава да дава изобилни плодове и именно тя е в основата на този престъпен вандалски акт”, допълва той. Според заместник-председателя на ВМРО е недопустимо в страна, която непрекъснато се опитва да изтъква принадлежността си към европейските ценности и да се стреми към членство в европейското семейство, подобни престъпни актове да продължават да се случват.

 

”Такива жалки и грозни действия са типични за Коминтерна, но не и за една европейска държава, каквато Северна Македония претендира да бъде”, категоричен е още евродепутатът.

 

В качеството си на български представител в ЕП Джамбазки ще сезира и Европейската комисия с настояване за официална проверка и позиция по случая, с която да бъдат осъдени антидемократичните прояви в Република Северна Македония.

 

“Нямам никакво съмнение, че подобен род гаври няма да бъдат прекратени в Северна Македония. Не и докато в Скопие продължава да властва политика на дълбока и безрезервна омраза към България, нагнетявана години наред и подхранвана от властващия болшевизъм в страната”, завършва Джамбазки.