Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.starozagorskinovini.com - Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред Старозагорски новини: 9 септември 1944 г. е една от най-големите катастрофи в българската история


2021-09-09 10:38 | коментара

– Г-н Джамбазки, каква е Вашата оценка за датата 9 септември и нейното значение в българската история?

 

– Тази дата е една от най-големите катастрофи в нашата история. Тя ознаменува отделянето на България за десетилетия от европейската цивилизация, физическото унищожаване на огромна част от българската интелигенция, разкъсването на връзките в обществото. 9 септември ознаменува и унищожаването на българското село, отнемането на идеята за това, че човек може да се труди със собствения си честен труд върху своята собственост. Плодовете на тези процеси берем до ден днешен. Ние сме най-бързо топящата се нация в Европа. Днешната реалност се корени в болшевишкия преврат на 9 септември 1944 г., който нямаше как да бъде осъществен без нахлуването в Царство България на съветската армия. Причините да сме дълбоко разделени като нация, неспособни да формираме национален идеал, се крият в отровния гнил плод на 9 септември.

 

– Всичко това, което описахте, го виждаме на практика в 46-ото Народно събрание, което до дни ще бъде разпуснато. Сигурен съм каква ще е оценката Ви за дейността на парламента, предполагам, че не съжалявате, че ВМРО не беше част от това Народно събрание. Смятате ли, че имаше изобщо шанс да се свърши нещо полезно в този парламент?

 

– В този и в предишния парламент народните представители бяха длъжни да работят за интереса на българските граждани. Те не просто не работиха за него, а срещу него. Днешният състав на Народното събрание е може би най-ярката представителна негативна селекция на българското общество. Видяхме безобразен език и поведение, пълна политическа импотентност и юридическа некомпетентност. Само фарсът с пенсиите от последните дни показва, че тези хора изобщо не знаят къде се намират. Тези хора просто взривиха всичко. Те не са партии на промяната, а партии на подмяната. Това са хора, алчни за постове. Дали българските граждани пратиха тези хора в парламента, за да се подкупват и цепят парламентарни групи, както стана ясно в последните дни? Според мен не.

 

– Какъв е пътят оттук нататък пред ВМРО? Наскоро в едно интервю казахте, че сте за самостоятелно явяване на поредните предсрочни парламентарни избори. Към кои избиратели ще се обърнете, за да потърсите по-широка подкрепа от тази, която получихте на 4 април и 11 юли?

 

– Ние във ВМРО трябва да си направим извода защо самостоятелното ни явяване ни спечели повече подкрепа, отколкото коалиционното. Трябва да се извиним на нашите избиратели, които очевидно са се почувствали подведени и не видяха себе си в коалицията от последния вот. Моето лично мнение е, че ние трябва да се явим сами, за да затвърдим позицията си на партия, която изразява идеите и ценностите на просветения и градивен български национализъм, който милее за това България да бъде социално справедлива и национално могъща държава. Трябва да се обърнем към хората, които определят себе си като български патриоти и националисти. На нацията й трябва националният, отговорният, десният отговор на въпроса къде отиваме. Трябва да им дадем решението на демографската, мигрантската, здравната кризи. Ние имаме своя отговор и ще го представим на българските граждани.

 

– Естествено, много важни са и президентските избори. Какво е Вашето лично отношение към Румен Радев и това на партия ВМРО? Все пак той беше вдъхновител на миналогодишните протести и искаше да играе ролята на архитект на управлението, което така и не се случи. Бихте ли издигнали кандидат за президент срещу него?

 

– Да, това, което казахте, позиционира Румен Радев като наш политически противник и остър критик. Честно казано критиките му към нас са били доста несправедливи. В битките му с бившия премиер Борисов се опитваше абсолютно несправедливо да намесва армията и в частност тогавашния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който направи за 4 години за армията ни толкова, колкото никой друг не беше направил преди това.

 

Ако трябва да бъдем обективни, освен наш политически противник Румен Радев все пак взе правилното решение по важни за нас теми, като например за българската позиция по казуса с Република Северна Македония. Назначеният от него премиер Стефан Янев, който е достоен български генерал и се доказа като нелош администратор, и правителството удържаха на натиска, на който бяхме подложени и ние преди това. Този натиск изобщо не е малък.

 

Твърде вероятно е да издигнем кандидат за президент. Обсъждаме темата в момента. Президентската кампания ще бъде още една трибуна, на която ще се води политическа битка и на която трябва да се чуят тезите на ВМРО. Аз не мисля, че ще бъде разумно да пропуснем тази трибуна.

 

– Може ли Вие да бъдете кандидат за президент на ВМРО? И как е по-удачно да бъдат проведени избори за президент и парламент – две в едно или на отделни дати?

 

– От гледна точка на спестяването на средства, разбира се, че е по-добре да бъдат две в едно. Трябва да се гледа общественият интерес и той е изборите да бъдат заедно.

 

Аз нямам никакво желание да се кандидатирам за президент. Не може един човек да бъде кандидат за всичко. На нас ще ни трябва кандидатпрезидентска двойка, която да изнесе доста тежка битка. Този разговор предстои.

 

Въпросите зададе:
Десислав ТЕНЕВ