Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Телеграф - Готвят пореден скок на месото


2021-09-15 10:35 | коментара

Европейският парламент днес разглежда предложение на "Зелените", което може да доведе до поскъпване на месото.


"Зелените" настояват да се спре лечението с антибиотици на животните. Ако това бъде прието, цената на месото драстично ще скочи. Това коментира пред economic.bg българският евродепутат Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформисти. Според колегата му Петър Витанов от левицата в ЕП мярка от този род ще повиши вноса на месо в ЕС от трети страни, където стандартите са много по-занижени, отколкото на Стария континент.
Петър Витанов допълни, че в ЕС действат редица регламенти, които забраняват безлимитната употреба на антибиотици. Те могат да бъдат предписани само от ветеринари, които са професионалисти. Това, че антимикробната резистентност (AMP) може да се прехвърли от животно на човек, е по-скоро в сферата на изключенията, обясни Витанов.


Резолюцията на "Зелените", с която искат да ограничат използването на антибиотични и антибактериални препарати в животинските фуражи, е лобистка, смятат наши евродепутати. Така нареченото възражение срещу Регламента на Европейската комисия, чрез който се установяват критерии за определянето на антимикробни средства, които трябва да бъдат запазени за лечението на някои инфекции при хората, предстои да бъде гласувано днес.


Тази резолюция пряко засяга българските месопроизводители. Дори ще засегне хората, които имат домашни любимци. Целта би следвало да е намаляване на антибиотиците, но не и прекратяването на тяхната употреба. Те помагат за лечението на животните според евродепутата Витанов.


От Българския ветеринарен съюз скочиха срещу евентуалната забрана. Те призовават евродепутатите да не гласуват такива поправки, защото ще бъдат изхвърлени класове антибиотици и това ще повлияе лошо на здравето на добитъка.


Според ветеринарите болните животни заслужават да бъдат лекувани, а без подходящо лечение болестта може да се разпространи и върху други животни, увеличава се рискът и от зарази при хората. Според тях фалшива новина е, че антибиотиците лесно могат да преминат в храната, която консумират човек. Ветеринарите твърдят, че дори при минимална термична обработка на месото, антибиотиците се разграждат.


Има група антибиотици, които трябва да останат само за човека, за да не бъде резистентен към тях. Ако се появи нова пандемия, няма да има с какво да лекуваме хората. Това пък коментира Стоилко Апостолов, шеф на Биоселена, пред "Телеграф,,. Свидетели сме как на пилетата им се дават антибиотици превантивно, за да не се разболеят. Това е напълно излишно, но антибиотиците са единственият начин да оцелее индустриалното производство, добави той.
Стр. 15