Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Монитор - ЕК: Притеснително е налагането на санкции от САЩ срещу граждани на ЕС


2021-09-17 10:42 | коментара

Европейската комисия е силно притеснена от налагането от САЩ на санкции срещу европейски граждани, особено без предварителни консултации. Това заяви еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон по време на дебатите в ЕП за наложените от Службата за контрол на чуждестранните финансови активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ санкции по US закона "Магнитски" срещу три физически лица и 64 фирми. В същото време Йохансон отчете, че след този случаи ЕС и САЩ са заздравили своето сътрудничество по санкционния механизъм. Тя посочи, че ЕК е разработила нов механизъм и всяка година изготвя доклади за върховенството на закона, включително и борбата с корупцията.

Припомни, че вече има действаща Европейска прокуратура, която ще си сътрудничи и с трети страни, и посочи:

"Тя вече установи канали за комуникация с партньорите от САЩ. Комисията ще подкрепи това сътрудничество". По време на дебата, който се състоя по искане на комисията ЛИБЕ към ЕП. евродепутатът от ДПС Илхан Кючюкзаяви, че според него САЩ ..са дълбоко подведени от кръга "Капитал" начело с олигарха Иво Прокопиев". По неговите думи обвиненията към Делян Пеевски са "абсолютно несъстоятелни и това се доказа от българските власти".

 Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформатори/ВМРО определи като необяснимо това, че ЕК открива корупция в държави, чиито правителства не и харесват, като бе подкрепен в това твърдение от Яак Мадисон от "Идентичност и демокрация", който посочи, че корупция има и в други страни на ЕС. В същото време Петър Витанов от СД/БСП определи санкциите на САЩ като свидетелство за пълния провал на българските власти да се борят с корупцията в последните 12 години. Софи инт Велд от Обнови Европа пък съобщи, че представители на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще посетят нашата страна следващата седмица.


Стр. 2