Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.economic.bg - Резолюцията за ограничаване на животинските антибиотици е лобистка


2021-09-14 10:46 | коментара

Резолюцията на „Зелените“, с която искат да ограничат използването на aнтибиoтични и aнтибaĸтepиaлни пpeпapaти в животинските фуражи, е лобистка, смятат български евродепутати. Така нареченото "възражение" срещу Peглaмeнта нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, чpeз ĸoйтo ce ycтaнoвявaт ĸpитepии зa oпpeдeлянeтo нa aнтимиĸpoбни cpeдcтвa, ĸoитo тpябвa дa бъдaт зaпaзeни зa лeчeниeтo нa няĸoи инфeĸции пpи xopaтa, предстои да бъде гласувано утре.

 

Тази Резолюция пряко засяга българските месопроизводители. Дори ще засегне хората, които имат домашни любимци. Целта би следвало да е намаляване на антибиотиците, но не и прекратяването на тяхната употреба. Те помагат за лечението на животните“.

 

Това коментира за Economic.bg евродепутатът Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който е член на водещата за Резолюцията Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

 

Според него прекалената регулация ще повиши вноса на месо в ЕС от трети срани, където стандартите са много по- занижени, отколкото са в Блока „Ще се опитаме да отхвърлим предложението на "Зелените" и да оставим регулацията, такава, каквато беше предложена от Комисията. В ЕС действат редица регламенти, които забраняват безлимитната употреба на антибиотици. Те могат да бъдат предписани само от ветеринари, които са професионалисти. Това, че антимикробната резистентност (АМР) може да се прехвърли от животно на човек е по-скоро в сферата на изключенията“, обясни Витанов.

 

Той е категоричен, че ще направи всичко възможно да не бъде приета резолюцията на „Зелените“.

 

Ще се съберем българската делегация. Мисля, че хората от различни политически групи трябва да защитят националния интерес на България. Всички се вълнуваме от здравето на българските граждани и от състоянието на българската икономика и производители."

 

Според Витанов българските евродепутати ще намерят консенсус в рамките на делегацията и ще работят за отхвърляне на това предложение на „Зелените“. Той е категоричен, че Резолюцията на „Зелените“ е лобистка и цели прокарването на определени интереси.

 

Ако бъде приета, цената на месото драстично ще скочи", смята друг български евродепутат – Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформисти.

 

Тази Резолюция, която предстои да се гласува, засяга и ще навреди на българското животновъдство. Определено е лобистка. „Зелените“ твърдят, че антибиотиците, които се дават на животните, преминават в човешкия организъм. Тази теза е безумна", коментира той.

 

Джамбазки сравнява теорията на "Зелените" за прехвърлянето на антибиотици от животните към хората с друга "безумна", според него, теория – че чифтокопитните отделят много метан и така са основен замърсител на атмосферата.

 

"Според еколозите кравите произвеждали ежедневно от 500 до 700 литра метан. За тях това е сериозно твърдение, колкото и налудно да звучи за разумен човек. Тяхната задна мисъл е да се ликвидира животновъдството. Хората трябва да пасат трева, да се хранят с водорасли и да се зареждат от въздуха“, ироничен бе той.

 

Евродепутатът сподeли пред Economic.bg, че предложението ще засегне пряко българските производители. „Ще се повиши значително цената на месото. На фона на тази криза, в която се намираме – цените галопират нагоре, токът поскъпва, животновъдите ще пострадат най-много. Как един стопанин с няколко животни ще ги лекува? Хуманно ли е да се оставят животните да умрат без лекарства? Надявам се всички български делегати да гласуват твърдо против приемането на Резолюцията. Призовавам да се обединим в името на българския интерес“, апелира Джамбазки.