Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novini247.com - Български чиновници са искали техническа подкрепа от Европейската комисия за


2021-09-16 11:14 | коментара

Български чиновници са искали техническа подкрепа от Европейската комисия за борба с корупцията, но така и не са я получили. Това коментира европейският депутат Даниел Фройнд ("Зелените") по време на дебати в Европейския парламент, посветени на , наложени на трима български граждани.Положението в България е много по-тежко от записаното в докладите на ЕК, категоричен беше депутатът и допълни, че коментира ситуацията на базата на свои посещения в страната ни и разговори с представители на институциите. Депутатът говори за "торби с пари", които се давали в българските министерства, и критикува липсата на реакция от страна на Брюксел за тези сигнали.

Още по тематаЕК е готова да помага на всички страни за борбата с корупцията и изпирането на пари, отговори комисарят Илва Йохансон, в чието портфолио са вътрешните работи на ЕС. Тя припомни, че през юли Брюксел е предложил съставянето на нова надзорна агенция, която да отговаря за борбата с корупцията.


Европейската комисия изготви доклади за върховенството на закона в страните от общността в две последователни години и през 2022 г. вече ще има и специфични препоръки за действия, обяви още комисарят пред европейските депутати.Тя отбеляза, че санкциите по закона "Магнитски" са отбелязани в последния доклад за България (темата беше засегната в бележка под линия - б.ред.).Йохансон увери депутатите, че борбата с корупцията е сред приоритетите на ЕК, защото тези практики насърчават престъпността. Тя допълни още, че САЩ споделят европейските усилия за борба с корупцията и се тревожи за изнесените данни.Като цяло обаче Комисията няма правомощията и капацитета да се бори с тези престъпления, смята още Йохансон и посочи, че институциите, които трябва да се намесят, са ОЛАФ и Европейската прокуратура.


По време на дебатите българският евродепутат Елена Йончева попита дали ЕК е имала информацията, на базата на която САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" и ако да - защо не са действали. Нейни колеги също поискаха коментар защо Брюксел не е направил нищо по отношение на санкциите и призоваха за мониторинг, който да следи за спазването на закона и правата на човека в ЕС, както и общ европейски полицейски орган.


Ангел Джамбазки пък защити България с коментар, че има няколко нарочени държави, сред които България и Унгария, за които се заявава, че са източник на корупционни практики и други нарушения, а всички останали са "чисти като сълза". "Корупцията се доказва от съда с влязла в сила присъда", категоричен беше българският представител в ЕП."Как може Вашингтон да види корупцията, а ние тук - не?", коментира и Петър Витанов. Той беше категоричен, че ЕК си "затваря очите" за нарушения в България от години. Докладите за страната от години са "пълни с клишета" за борбата с корупцията и престъпността.Друг български евродепутат - Илхан Кючюк, пък заяви, че в България има "един кръг "Капитал" и олигарх Иво Прокопиев", отбелязвайки, че няма доказателства за нарушения от страна на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според Кючюк "олигархичният кръг "Капитал" участва в управлението на страната.