Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Джамбазки с конференция "Западни Балкани"


2021-12-04 11:59 | коментара

Вицепремиерът на Република Косово Емилия Реджепи, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина -Белград Мирослав Лайчак, евродепутати и високопоставени експерти ще участват в четвъртата конференция "Западни Балкани". Специално изявление ще бъде отправено и от името на Мария Габриел - еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.


Онлайн събитието стартира в събота от 11 часа и се организира от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Съорганизатори са полският "Варшавски институт" и унгарският "Институт за външни работи и търговия".


Във форума ще бъдат обсъдени ключови теми за региона като процеса на разширяване на Европейския съюз, сигурност, миграция и външна намеса. Ще се проведе и кръгла маса за "Бъдещето на Западните Балкани", в която ще се включат млади политически лидери, и представители на Европейската младежка мрежа за демокрация от различни страни.


Западните Балкани са най-уязвимата част от Европа по отношение на външна намеса и вътрешни предизвикателства. Тяхното бъдеще ще окаже пряко влияние върху цялостната линия за развитието и устойчивостта на Съюза. Подложени са на силен миграционен натиск отвън, същевременно с това младите хора, търсещи по-голямо поле за развитие, се превръщат в икономически мигранти. Свидетели сме и на враждебно влияние от автократични сили, обезлюдяване и липса на работна ръка. Ето защо и дебатът за развитието на Западните Балкани е повече от необходим в момента.
Стр. 6