Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Ангел Джамбазки, евродепутат ECR/BMPО на конференцията "Западни Балкани": Македония е добре дошла в ЕС когато прекрати кражбата на българска история


2021-12-06 12:03 | коментара

Вицепремиерът на Косово, еврокомисари, евродепутати и високопоставени експерти участваха във форума

 

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези критерии бъдат изпълнени и когато бъдат гарантирани правата и интересите на тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание. Когато бъде прекратена злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре дошла да започне преговори за членство в Европейския съюз". Това заяви българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция "Западни Балкани". Събитието се организира от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е Джамбазки. Съорганизатори са полският "Варшавски институт" и унгарският "Институт за външни работи и търговия".


"Не са верни твърденията, че българската позиция за Западните Балкани е неясна и не е добре очертана. Който го твърди, или не е добре информиран, или не е добронамерен. Позицията на България по отношение разширяването на Европейския съюз е била и ще остане следната - разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани трябва да има и всяка една от държавите е добре дошла. Ние на драго сърце бихме приветствали и Република Албания, наша братска, приятелска държава. Бихме приветствали и Република Косово. Това са две проевропейски и прозападни държави и няма съмнение, че те имат място в ЕС. По същия начин стои въпросът и с Черна гора", каза Джамбазки. Той подчерта обаче, че въпросът със Сърбия и PC Македония е различен.


"И в двете държави има дълбоко влияние, което в никакъв случай не е приятелско към Европейския съюз. В никакъв случай не е насочено към това да се изгражда доверие, сътрудничество и приятелство. Напротив - и в двете държави има много яростна, видима и очертана антибългарска линия на поведение. Тя не е от вчера, а от много отдавна, но този път е съчетана и с антиевропейска риторика, насочена срещу идеята на Европейския съюз. Всички тези пропаганди идват от един Евразийски център и са написани под индиго. Дори чрез фабрики за фалшиви новини в социалните мрежи", допълни българският представител в ЕП.


В конференцията участваха още еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина - Белград Мирослав Лайчак, евродепутатите Анна Фотига, Ладислав Илчич и Ларс Патрик Берг, високопоставени експерти.


***


Текст под снимка
Ангел Джамбазки е категоричен, че Българската позиция за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС е ясна и добре очертана.
Стр. 17