Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Кабинетът "Петков" да следва утвърдената ни позиция за Скопие


2022-01-11 10:53 | коментара

С предложения към изпълнителната и законодателната власт в седем точки по отношение на PC Македония излезе Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Правителството на Кирил Петков ще е задължено да изпълнява вече утвърдената позиция на България по въпроса за даване на съгласие на PC Македония за начало на преговорите за ЕС.


"Първо, при провеждане на външната политика на страната, Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България като спазва изискванията, произтичащи от договора от 2017 година, рамковата позиция от 2019 година и декларацията на 44-ото НС. Даването на съгласие за започване на преговори на PC Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи", заяви Радев след края на КСНС. Президентът посочи и още от становището на КСНС: "Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане по изпълнението на договора от 2017 в преговорния процес на PC Македония за ЕС и да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие, за постигане на осезаем напредък във всички области с PC Македония".


"Пето - Изпълнителната власт да предложи на партньорите от PC Македония създаването на съвместни работни групи по области, съответстващи с Договора за приятелство с цел активизиране на двустранните връзки", каза Радев. Като шеста точка държавният глава отбеляза: "Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване на изграждането на Коридор №8 съвместно с PC Македония и република Албания като единен проект в неговата цялост - автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност". В последната, седма точка, в становището на КСНС се казва: "Народното събрание да предложи на законодателния орган на PC Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес".


Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България относно готовността на република Албания за членство в ЕС, посочи Радев.


Но в началото президентът акцентира върху проблема с правата на макединските българи, както и че тяхната защита е изрично посочена в декларацията на парламента ни от 2019 година.
Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) продължи над 5 часа. А на него присъстваха премиерът Кирил Петков, силовите министри Бойко Рашков и Стефан Янев, финансовият министър Асен Василев, председателите на парламентарни групи Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС^, Христо Иванов (ДБ), Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов ("Възраждане"). На "Дондуков" 1 бе и председателят на Народното събрание Никола Минчев, както и зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.


Премиерът Кирил Петков вече обяви, че официалната му визита в Скопие ще е на 18 януари, а с него ще бъдат външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев. Петков обяви, че с посещението си "ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения". А също, че "двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси".


На този фон македонските медии съобщиха, че новият състав на правителството в Скопие ще влязат в парламента на PC Македония днес и да бъдат гласувани този уикенд. И припомнят правилата за избор на кабинет - дебатът за правителството продължава два дни, а гласуването се провежда в полунощ.


Преди ден бъдещият премиер на PC Македония Димитър Ковачевски заяви пред държавната информационна агенция, че при визитата на Петков очаква да се утвърдят основите за бъдещите разговори, както и формите на сътрудничество и напредък. И още: "В същото време да действаме извън историческите рамки".


Снимки:


"Българското правителство има шанс да устои на натиска за РСМ, ако иска, ако не - ще падне", заяви зам. председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки на демонстрация пред президентството, с настояване България да не променя позицията си за Северна Македония.
Темата за PC Македония и началото на преговорите й за членство в ЕСудължи заседанието на КСНС над 5 часа. Снимки ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ
Стр. 2