Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. България днес - ПОДКРЕПЯМЕ СКОПИЕ, ВМРО ПЛАШИ С РЕФЕРЕНДУМ


2022-01-11 10:55 | коментара

Ако България промени позицията си по въпросите за Северна Македония и членството й в ЕС, ВМРО ще поиска свикването на референдум по темата. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност при президента в понеделник.


По думите му най-общо въпросът трябва да бъде: Съгласен ли сте България да даде съгласие за начало на преговорите за Северна Македония само ако изпълни следните условия за членство?.


Пред президентството се проведе и демонстрация на ВМРО. Част от протестиращите заявиха, че са там, защото "Македония е българска", а правителството ни можело "да ни предаде".


По-късно стана ясно, че позицията на София остава непроменена подкрепяме интеграцията на Скопие, но при зачитане на българския национален интерес.


Преди дни премиерът Кирил Петков обяви, че ще се подготвят пет работни групи по ключови за двете страни въпроси. След седмица той ще замине и на първото си официално посещение в Скопие.
"България е против "ескалирането на военните мерки", преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за разрешаване на напрежението по руско-украинската граница", заяви от своя страна военният министър и бивш служебен премиер Стефан Янев в отговор на парламентарен въпрос относно възможността за разполагането на допълнителни военни части на НАТО територията на
България.


"Считаме за контрапродуктивно на този етап ескалирането на военни мерки по източния фланг на Алианса, преди да бъдат използвани всички останали дипломатически средства за деескалация на напрежението на границите на Украйна с Руската федерация", казва Янев.


Янев подчертава, че политическото и военното ръководство на МО следят развитието на обстановката, използвайки всички канали за информация в съюзен и национален формат.
Стр. 2