Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.struma.com - Сдружение „Баненска буна 2011” вдига разложкото село Баня на поредния бунт срещу унищожаването му


2015-01-29 14:25 | коментара

На 30.01.2015 год. (петък), в 8 часа сутринта, организираме пореден протест срещу намерението да бъде извършено необратимо екологично престъпление като се погуби едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост., пишат от сдружение "Баненска буна 2011" Селото се намира в прегръдката на трите планини - Рила, Пирин и Родопите и има над 3 000 жители. Въпреки недоволството на местните хора, дългогодишната ни битка с всички възможни институции и редица законови нарушения, първата копка на строежа на сметище се предвижда да е след два дни, на 30.01.

 

Поради тази причина, за първи път ще изразим своя протест на мястото, определено за сметище, което се намира на около 1 км от последните къщи на село Баня, на метри от шосейния път, който води до село Добърско. Там вече са разположени фургоните на фирма „Балканстрой“, подготвена е складовата база на работниците, изсечени са 60-годишни борови дървета.

 

Отново ще кажем, че сме готови да легнем пред машините, ще направим жива верига, ще нагазим във водите на р. Драглишка, която минава оттам, за да браним гората, земята и водата си!

 

Получихме потвърждение от евродепутата Ангел Джамбазки, че отново ще ни подкрепи и ще участва в нашия протест. Причините да се обърнем към него са съмненията ни за корупция в проведената процедура за кандидатстване и усвояване на европейски средства по проекта за регионално депо – Разлог. Г-н Джамбазки вече сигнализира Европейската комисия за нарушенията, с искане за цялостна проверка на документацията в община Разлог и спиране на изграждането на депото до изясняване на случая.

 

Избрано е възможно най-неподходящото място за строеж на сметище. Това място е богато на природни дадености, минерални извори с дебит, втори в България след Велинград - 101 литра в секунда, наличие на археологически и културно-исторически паметници, а в непосредстрвена близост до бъдещото сметище тече пълноводната река Драглишка, изпълнена с рибни пасажи. Перспективата за развитие на всякакъв вид туризъм е отлична – освен, ако не се изгради сметището, което ще провали всеки замисъл и инвестиция в тази посока. Бунището ще бъде изградено до пътя, който води до църквата в с. Добърско - „Св. св. Тирон, и Теодор Стратилат” от 16-ти век. На всички многобройни туристи – български и чуждестранни, ще им се наложи да преминават на метри от вонящото сметище на път за храма в с. Добърско - една от светините на България, включен в списъка на 100-те национални обекти, както и в тези на Юнеско, за защитени обекти, важни за световното културно наследство.

 

Многовековната светиня – с. Баня може да стане най-голямата жертва на шепа безскрупулни властимащи, готови, навярно поради лични финансови интереси да изградят на тази свещена земя регионално депо за отпадъци /бунище/! Със своята неотстъпчивост и безотговорност, ръководството на общ. Разлог, в лицето на кметът – Красимир Герчев, зам. кметът и ръководител на проекта Иван Гюров, както, и кметът на с. Баня – Николай Драговчев, заедно с Мария Копанарова – председател на Общинския съвет, убиват стремежа на жителите на с. Баня за по-добър живот! Унижават справедливите граждански протести за опазване на природата, развитието на туризма и био-земеделието, единствена алтернатива за населението. И досега, упрвляващите не обясняват кой и как избра терена за бунището, в непосредствена близост до прекрасното ни райско село – спа курорт. Ще бъдат замърсени всички минерални извори, р. Драглишка, приток на р. Места - защитена зона, както и земята, ще унищожат туризма, а това ще изправи населението пред много сериозен финансов колапс!

 

Според некорумпирани експерти, с построяването на това сметище ще пострадат всички населени места в котловината, поради спецификата на района. Разграждането на органичната материя от микроорганизми, на изсипаните боклуци в дупките /КЛЕТКИТЕ/ на „модерното депо, ” започва няколко месеца след изхвърлянето им на сметището. Един от крайните продукти е газова смес, състояща се от 45-65% метан, 25-35 % въглероден диоксит и 10-20 % азот. Метанът е повече от 20 пъти по-токсичен за околната среда от въглеродния диоксит! Представяте ли си? Ето, това чака нас, гражданите на демократична Р. България, поради наглостта на все още властимащите! Сметището ще бълва отровни газове и ще върне времето, когато двата завода – КЦХ и Дрождите правеха истински облаци над с. Баня и непрогледна мъгла над гр. Разлог.

 

Сборните пунктове за придвижване към мястото на протеста, ще бъдат два:

 

В 7:30 ч. сутринта, в местността „Буната“, на кръстовището за Велинград, Разлог, Баня и Добърско.

 

В 7:30 ч. на кръговото кръстовище на входа на село Баня.