Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.fakti.bg - САЩ отговориха за "македонското малцинство" в България


2022-01-14 18:22 | коментара

Съединените щати подкрепят усилията на правителствата на България и Република Северна Македония да работят заедно, съвместно с ЕС, за разрешаване на двустранните проблеми. Това заявиха пред БНТ в писмен отговор от Посолството на САЩ в София.

 

Повод е материал със зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас. По-рано днес и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки публикува позиция по въпроса.

 

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона.

 

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани."

 

БНТ разполага със скрипт на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар.

 

Той отклонява въпроса към Посолството на САЩ у нас и заявява, че САЩ и България имат ползотворно и важно сътрудничество.