Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - ЕВРОДЕПУТАТЪТ АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ: НАЙ-НАЛЕЖАЩО Е ПРЕМИЕРЪТ ДА НЕ ХОДИ В СКОПИЕ


2022-01-17 15:17 | коментара

Най-належащо в отношенията България-РСМ в момента е министър-председателят ни да не ходи в Скопие на 18 януари. Не виждам никаква причина, след като годишнината вече мина - тя беше на 15 януари, ние бяхме в Скопие, на датата на която сме признали тази независимост. Не виждам причина министър-председателят да ходи на крака в Скопие. С какъв мандат ще бъде там и с каква цел?


Заявените намерения да се пусне самолетна линия са прекрасни, ако Петков беше служител на спедиторска фирма. Дали ще има самолетна линия между София и Скопие, между София и Битоля няма отношение към нарушаването на човешките права и продължаващия тормоз над македонските българи - над македонските граждани с българско национално самосъзнание. Директният ми въпрос към министър-председателя е: Смята ли той, че може да размени драстично нарушение на човешките права за самолетна линия? Не е лошо да попита своите ментори в US посолството и в канадското правителство как гледат на идеята за подобна размяна - те са много гласни по отношение на човешките права.


По отношение на вписването на българската общност в конституцията на РСМ това е задължително, но недостатъчно условие за началото на преговори. След като правителството в РСМ признае правата и свободите на всички македонски граждани с българско национално самосъзнание, след като бъде спрян езикът на омразата и бъдат променени учебниците по история, след като бъдат възстановени разрушение паметници, тогава трябва да пише българска общност в конституцията.


Стр. 5