Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Дългопол, община Дългопол - Бяхме домакини на заключителната среща по проект "Европейското бъдеще е нашето бъдеще"


2022-03-12 13:54 | коментара

От 22 до 24 февруари т.г. в община Дългопол се проведе заключителната среща по проект "Европейското бъдеще е нашето бъдеще", по който община Дългопол е бенефициент и водещ партньор. Тема на международната среща беше "Нашият европейски дух". На нея присъстваха партньорите от Италия, Португалия, Словения, Аксаково и побратимената община Демир Капия от Северна Македония.


Форумът бе открит от кмета на община Дългопол Георги Георгиев. Бе представен видеофилм, който запозна участниците с община Дългопол - нейната природа, климат, икономика и бизнес, образование и здравеопазване, история, археологическото богатство, култура, природни забележителности и резервати, красиви места.
Партньорите и гостите на срещата също отправиха приветствия към участниците. Представен бе и проектът "Европейското бъдеще е нашето бъдеще", чийто ръководител е Нели Петрова.


По-късно бе представена видео изложбата "Нашето културно наследство", която презентира културно-исторически и туристически забележителности на партньорите, както и техни местни изкуства.
Срещата продължи с конференция "Ние правим много повече заедно", целяща да се обменят практики между побратимените проекти и идеи за бъдещи събития.


Гостите посетиха Градския исторически музей в Дългопол и бяха много заинтригувани от различните археологически епохи,представени изключително атрактивно и професионално от директора на музея г-жа Казакова. Особено голямо впечатление им направи фактът, че толкова голям музей се издържа изцяло със средства от общината.


През втория ден акцентът бе върху дебата "Какво загубихме и какво спечелихме от членството си в ЕС". Всеки от участниците представи своите гледни точки. В работата се включиха и българските евродепутати Андрей Новаков и Ангел Джамбазки.


Представени бяха и резултатите от проучванията, направени по време на проекта, както и електронна карта на културното наследство на "Мрежата от градове".


Всеки от партньорите представи с видеофилм традиционно ястие и рецепта, характерни за техния регион.
На заключителната вечеря гостите споделиха много впечатления и благодариха искрено на домакините си за това, че успяха да се докоснат до интересната природа, история и забележителности на България.


12.03.2022
Стр. 2, 3