Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.24chasa.bg - Джамбазки:"Не предавай Македония! Иначе оставка и вън от страната"


2022-04-16 10:24 | коментара

Над 30 автомобила със знамена на ВМРО и плакати "Не предавай Македония!" шестваха във  Велико Търново с искане на оставка на правителството.  Протестният поход бе провокиран от предвидената в рамките на визитата на Кирил Петков  в Република Северна Македония среща с външния министър Бояр Османи. Автошествието премина през основните булеварди и улици на старопрестолния град и завърши пред символа на единството на българския народ – паметника на Асеневци.

 

"Притеснява ни фактът, че научаваме за преговори не от българското външно министерство, а от германския министър на външните работи. Притесняват ни упоритите слухове, че министър-председателят е склонен да направи отстъпка спрямо РМС, която за нас е еднозначна на национално предателство. Тази тема е много скъпа на сърцата ни и отлично знаем, че тези хора готвят такава форма на национално предателство, защото сме уверени, че това е била една от задачите, която им е била поставена, когато са били подкрепени от редица чужди посолства, за да вземат властта в България. Предупреждаваме ги, че това е от предателствата, които няма да останат без последици", каза съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

"Символично в Деня на Търновската конституция в старата столица Велико Търново ние им казваме, че това няма да мине без оставката на това правителство и позорното гонене на виновните за националното предателство вън от страната", предупреди още Джамбазки.

 

Автошествието на патриотите тръгна от Арбанаси и премина по главните улици на Търново
 
Автошествието на патриотите тръгна от Арбанаси и премина по главните улици на Търново СНИМКА: Дима Максимова

 

Акцията на патриотите била ясен сигнал за серия предстоящи протести из страната, включително и с блокиране на пътни артерии.

 

 "Най-плашещото всъщност е, че имаме първа заявка за нарушаване на националния консенсус, който беше постигнат още в 44-то народно събрание, рамковата позиция, която беше следвана от служебните кабинети. Този национален консенсус не трябва да се нарушава, независимо какъв е външният натиск" - допълни другият лидер на ВМРО Искрен Веселинов.

 

Джамбазки нарече "подъл, позорен и неприемлив" натиска върху България от страната на задните столици.  "Да отстъпим и то от защита на човешки права. Това е тежко лицемерие, защото дори собствените критери, т. нар. европейски ценности на ЕС включват, ако една държава иска да бъде кандидат за член, да изпълни изцяло и напълно критериите, които бяха приети и гласувани 90-те години в Копенхаген и, които включват пълна защита на човешките и гражданските права. Имаме неизброими доказателства за това, че в РСМ държавните власти системно и последователно нарушават правата на тези македонски граждани, които имат българско национално самосъзнание", посочи Джамбазки. 

 

В края на акцията войводите опаковаха с транспаранта "Не предавай Македония!" Стамболовия мост.