Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ТВ7 - Религиозното разделение е вредно, смята Джамбазки


2014-08-20 | коментара

Недопустимо е да се разделя нацията на религиозен принцип. Това коментира заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки в сутрешния блок на ТВ 7. 

Той бе гост в предаването по повод три акта от последните седмици – грабежа на музея на Шипка, поругаването настената на безсмъртните на връх Бузлуджа, както и надпис в Якоруда срещу помаците. Джамбазки поясни, че в България няма етнос помаци или българомохамедани, а единствено българи, изповядващи исляма.

Случилото се в Якоруда е битовизъм и проява на лош вкус, но това на Бузлуджа е тежка провокация, защото се извършва в дните преди наближаващите чествания, обясни Джамбазки.

От друга страна, логично бе, че решението на МВР за премахване охраната на паметника Шипка неминуемо ще доведе до грабежи, допълни той.

Въпреки идейните различия между Джамбазки и представителя на Институт „ПОМАК“ Ефрем Моллов, също участник в разговора, те се обединиха зад мнението, че предизборните провокации на верска и етническа обслужват интереса на една или друга политическа сила. Джамбазки припомни, че има една псевдонационалистическа и една противоконституционна партия, които се заиграват с темата, което е единствено във вреда.

Заместник-председателят на ВМРО отново напомни, че разлика между християните и мюсюлманите в България няма, защото всички те са български граждани. Той даде за пример и факта, че в редиците на ВМРО има членове мюсюлмани, които изповядват идеологията на грамотния български национализъм.