Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Национален кръг За Македония обявяват днес


2022-05-11 08:40 | коментара

Професори, доценти, журналисти и общественици ще обявят днес на пресконференция от 11 ч в БТА създаването на Национален кръг "За Македония". Инициаторите са притеснени от зачестилите изявления на министър-председателя Кирил Петков на европейски и международни форуми, че "България трябва да е гарант за влизането на PC Македония и Албания в ЕС като част от стабилността на Западните Балкани без условия, предвид войната в Украйна", както пише в обръщението. Подписалите го припомнят, че в редица изявления и действия Кирил Петков в една или друга форма прокарва внушението, че националната история не е от първостепенно значение за сметка на авиолиниите, пътищата, икономическите отношения и редица други несъстояли се стъпки, които да оправдаят явното желание на отказ на България от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-то Народно събрание.

Тази позиция е била отстоявана и от двете служебни правителства и е формирана от безпрецедентен политически консенсус, зад който стоят над 80 на сто от българското общество, се посочва още в обръщението.
В него се призовава към Национален кръг "За Македония" да се присъедини всеки, който не иска да бъде допуснато поредното национално предателство на България нито от това, нито от което и да е друго управление.

 

ЕТО КОИ СА ИНИЦИАТОРИТЕ, ПОДПИСАЛИ ПЪРВОТО ОБРЪЩЕНИЕ:


Акад. Георги Марков
Проф. Пламен Павлов - фондация "Васил Левски"
Проф. Ана Кочева - Българска академия на науките
Проф. Казимир Попконстантинов - ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"
Проф. Христо Смоленов
Проф. Никола Алтънков - Калифорнийски университет "Санта Барбара"
Проф. Николай Проданов - Русенски университет "Ангел Кънчев"
Проф. Трендафил Митев - Македонски научен институт
Доц. Спас Ташев - Българска академия на науките
Доц. Александър Гребенаров - Македонски научен институт
Андрей Слабаков - режисьор
Цочо Билярски - писател
Христо Димитров - хореограф и продуцент
Искрен Веселинов - Център за демографска политика
Костадин Филипов - журналист
Кристиян Шкварек - председател на
Младежки консервативен клуб Илия Стояновски, Скопие - Сдружение Македонско-българско приятелство
Димитър Димитров - FLS председател на Институт на свободните изследователи "Хисторион" Ивайло Шопски - пътуващо читалище "Бащино огнище"


ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО СИ КЪМ КОМИТЕТА СА ДЕКЛАРИРАЛИ:


Проф. Михаил Константинов Харалан Александров Първан Симеонов Димитър Ганев Проф. Антоанета Христова Проф. Димитър Аркадиев Кеворк Кеворкян Валерия Велева Христо Мутафчиев
Проф. Петър Стоянович Милен Врабевски Светослав Гоцев Д-р Чавдар Ангелов Екатерина Белчева Людмил Иванов Георги Луков Даниела Горчева Румен Леонидов


Евродепутатите Андрей Ковачев, Александър Йорданов и Ангел Джамбазки са заявили готовност да съдействат на Комитета, а негови говорители са професорите Пламен Павлов, Николай Овчаров и Ана Кочева.
Стр. 1, 13