Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.utroruse.com - Евродепутатът Ангел Джамбазки отправя въпроси до ЕК за спрения протест на превозвачите в София


2022-05-13 11:21 | коментара

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки отправя въпроси до Европейската комисия за спрения протест на превозвачите в София, информират от пресцентъра на ВМРО.
В писмото си до Комисията Джамбазки посочва, че Столичната община, въпреки съгласуваното решение и изрично позволение за провеждане на протеста, заедно с органите на реда, не са позволили на транспортния сектор да осъществи законно гарантираното им право на мирни протестни действия.


В името на защитата на законните права на всеки един български гражданин Ангел Джамбазки отправя към Комисията въпроси дали действията на Столичната община и МВР отговарят на принципа на върховенството на закона и какви ще бъдат реакциите на Комисията в подкрепа на българския транспортен бранш в условията на форсмажорни обстоятелства.


Представители на превозвачите излязоха на протест на 10 май в страната. В София протестът трябваше да се състои от 11:30 часа пред сградата на Министерски съвет, но колоната от автобуси и камиони не беше допусната от полицията да навлезе в центъра на града. Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи посочи, че имат разрешение от Столичната община за протестно шествие в София, но това право им е било отнето от властите. От МВР посочиха, че спазват съгласувателното писмо на Столичната община за провеждане на протестни действия на превозвачите. На 18 май ще бъде преустановен превозът на пътници и доставки, заявиха още превозвачите.