Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bta.bg - Ангел Джамбазки: Министър-председателят Еди Рама ще направи изявление за разделяне на Албания и Република Северна Македония в процеса на преговори за присъединяването към ЕС


2022-05-27 17:15 | коментара

Албанският министър-председател Еди Рама ще направи изявление за разделяне на Албания и Република Северна Македония в процеса на преговори за присъединяването на двете страни към Европейския съюз. Това ще се случи след следващото заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС. Това съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки, член на групата на Европейски консерватори и реформисти по време конференция „Български гласове за Европа“.

 

Форумът се провежда в Националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония. С инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент, БТА търси гласовете и на българите извън пределите на страната. Събитието е част от дебатите на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

Инструментът за натиск през Албания над България ще изчезне съвсем скоро и ние можем съвсем спокойно да водим разговори с Република Северна Македония, прогнозира евродепутатът. Той обясни, че е постигнал съгласие за това, че няма никаква причина Албания да бъде сдвоена с Република Северна Македония или да чака да започне преговори за членство, след тежък разговор с Еди Рама и спор с него.

 

Джамбазки обясни, че сдвояването на двете страни не е формално политическо решение. По думите му този начин Албания се използва като инструмент за натиск срещу България, за да се опитва да натиска България, казвайки че не справедливо чака, въпреки че е изпълнила своите условия. 

 

Джамбазки се обърна към председателя на парламентарната група на "Има такъв народ" в българския парламент Тошко Йорданов с думите, че ако позицията им за Република Северна Македония бъде защитена още няколко седмици, натискът върху България ще намалее значително.

 

Според него така правителството на Република Северна Македония най-накрая ще бъде принудено да започне да прави нещо, да започне да спазва договора за добросъседство. Ще бъде принудено не да измисля някакви глупости, като махането на някакви табелки и връщането на учебника за четвърти клас, а ще трябва да започне да променя същността на антибългарската реч на омразата, която трови отношенията. 

 

Джамбазки отбеляза, че е критичен към самата идея за това, че някой трябва да ни кара да променяме договорите, за да може „непослушните“ и тези, които отстояват по някакъв начин националните си виждания, да бъдат наказани, да бъдат дисциплинирани и вкарвани в една обща кошара, в която трябва да правят това, което им каже Брюксел. Той посочи, че една от най-критикуваните държави за това, че не прилага стандартите на ЕС по отношение на семейството и на брака, е Полша. Полша е държавата, която изнася 90 процента от военната тежест на войната, която Руската федерация води срещу Украйна. Полша беше първата, която достави оръжие. По времето, когато Полша достави оръжие, ЕП и ЕК обсъждаха дали да накажат Русия, като я лишат от участие в Евровизия, коментира той. 

 

Относно двойните стандарти в ЕС Джамбазки призова да се погледне как в момента държавите се пазарят за заплащането на газа от Русия. Ето ви истинската – видимата скала на двойния стандарт. Поинтересувайте се как плащат фирмите в Австрия, Германия, Италия, добави евродепутатът. 

 

Досега БТА организира 20 такива дискусии с участници във всички областни градове, където БТА има пресклубове, както и в Тараклия. Планира се такава дискусия и в Сърбия, посочи още Вълчев. През последните месеци са оформени 49 предложения, обединени в 9 теми с 320 конкретни мерки.

 

Повече за инициативата на БТА можете да научите тук: https://europe.bta.bg/