Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bntnews.bg - Български евродепутати участваха в пресконференция за бъдещето на ЕС в Скопие


2022-05-27 17:25 | коментара

Европейският съюз трябва да се консолидира и да взима заедно своите решения, включително и по темата за евроинтеграцията на Северна Македония. Около тази теза се обединиха участниците в конференция, посветена на бъдещето на съюза, която се проведе в пресклуба на БТА в Скопие. На събитието участваха български евродепутати, както и председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов.

"Интеграцията е двупосочна улица. Както ние, членовете на ЕС, трябва да сме готови да абсорбиаме повече страни, така и страните, които са кандидати, трябва да преодолеят това, което ги задържа назад", коментира Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП.

Какви са нагласите сред управляващите преди коалиционния съвет за Северна Македония? "Инструментът за натиск през Албания за България ще изчезне съвсем скоро. И тогава ще можем съвсем спокойно да водим разговора със Северна Македония", смята Ангел Джамбазки, евродепутат от Европейски консерватори и реформисти. 

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако тази вечер промени конституцията си

"Ако ЕС е слаб и не отговаря на очакванията за една таква политика, не се намира на точното място, ще се намерят трети фактори, които да запълнят това пространство", каза Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа".

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов подчерта, че натискът върху България по този въпрос трябва да спре "Не да се оформя натиск върху нас, които сме членове на ЕС, в защита на държава, която все още не е член и която видимо не изпълнява договора между двете държави", заяви Йорданов.