Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bnr.bg - Александър Йорданов и Джамбазки се разминаха за проекта за нови правила в ЕС


2022-06-09 17:06 | коментара

Евродепутатите Александър Йорданов от "Европейската народна партия" и Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти изразиха противоположни позиции по въпроса за отпадането на ветото при вземане на решения в Европейския съюз. В пленарната зала на Европарламента в Страсбург те заявиха:

 "Едно такова решение ще направи нашия съюз по-оперативен и по-динамичен. Необходимо е повечето решения да се вземат с квалифицирано мнозинство. Военната агресия на Русия прибави нови аргументи към тази необходимост. Единодушието трябва да се запази само за приемането на нови държави и за - евентуално - промени в основните принципи", каза Александър Йорданов.

 

Ангел Джамбазки:

"Ние сме живели под болшевишка диктатура и не искаме нов Съветски съюз. Това, което ни предлагате вие, е нов Съветски съюз. В който ще взимате решения с мнозинство и да ги налагате на останалите. Не, няма да стане".

Искането за отпадане на ветото беше заложено в заключенията след Конференцията за бъдещето на Европа, която приключи на 9-ти май.