Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.fakti.bg - Ангел Джамбазки пред ФАКТИ: Позицията Радев за френското предложение ме изненада


2022-06-22 08:47 | коментара

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългоочакваното предложение на френското председателство на ЕС, свързано с ветото на България за Република Северна Македония, за което се говори от дни, е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание. По темата потърсихме за коментар евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.


- Г-н Джамбазки, Франция се намеси може би най-сериозно в отношенията между България и Северна Македония, ако погледнем на нещата в европейски мащаб. Каква е вашата оценка?


- Това не е първият опит за намеса в отношенията между двете страни. Имаше германско предложение, имаше португалско предложение…


- Да, това е така. Но френската инициатива най-добре описва и показва исканията на България?


- Това е вярно, но си има и причина. Френският президент Макрон отчаяно се нуждае от някаква декларативна победа, след като напоследък му се струпаха доста загуби, а в последно време и изборни такива. Така че дори и чисто формалното започване на преговори за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС за Макрон ще е добре за него. Истината е, че френското предложение има някакъв напредък във вида, в който ни го представят. Но съществуват и доста неясноти.
 

- Като например…


- От една страна има насърчаване Северна Македония да промени Конституцията си преди началото на преговорите, но неясни остават други важни теми – говорим за езика на омразата, премахването на всички символи, които са свързани с насаждането на омраза, промяната на учебниците по история и т.н. Просто липсва конкретика кога и как трябва да се случват нещата. В един момент това предложение изглежда като дайте да направим нещо, за да се приключи с тази история. А това, разбира се, не може да бъде прието от нас. Едно чисто формално и декларативно включване на българите под името държавотворни в Конституцията е добра новина, но напълно недостатъчна, за да кажем, че Договорът за добросъседство се изпълнява. А в Скопие това предложение се разглежда като все едно последно условие и от тук нататък те нищо няма да правят. Виждаме, че в позицията на Скопие ясно се казва, че няма да се подкрепи промяна на Конституцията. А това, само по себе си, прави френското предложение безпредметно. За да промениш Конституцията в Северна Македония трябват гласовете на 2/3 от депутатите. И ще бъде изключително смешно и позорно, ако България се съгласи да започнат преговори при тези условия, а Скопие откаже да прави заложените промени. Тогава ние всички ще бъдем в много унизителна позиция като нация и държава. Говоря и като хора, които трябва да защитим правата на нашите сънародници там с българско самосъзнание.


- Но нали се твърди, че ЕС става гарант, че това, което ще се запише, ще се спазва и изпълнява… Такава е идеята?


- ЕС бе гарант и на териториалната цялост на Украйна, а там в момента се води война. Какво прави ЕС? Гледа осъдително… Нека да си припомним, че именно Макрон бе гарант на Минските споразумения, които не се случиха! Каква ще е ролята на ЕС като гарант е нещо много имагинерно. Мога да кажа какво те си мислят да правят, говоря за Брюксел. Да ни засипват с нищо не значещи витиевати брюкселски фрази от сорта „… ние насърчаваме двете страни да работят много добре за подобряване на отношенията“. Подобни неща ще четем до припадък.


- Какво е решението тогава…


- Записването на ясни срокове. Това е нещо, което ние бихме искали да видим. Примерно. Започваме преговори, но в срок от 6 месеца се въвеждат такива норми в образователната система в Северна Македония, които не насаждат омраза към българите. В срок от 1 месец се премахват всички табели, които насаждат омраза към българите. Когато такива неща се запишат в преговорната рамка, тогава можем да си мислим, че ЕС ще е някакъв гарант. Иначе само фрази ще чуваме. Ще виждаме опити на хората в Скопие нищо да не променят, а у нас една част от политиците ще гледат да се измъкнат, да приключат с темата, защото им е неудобна. Говоря за управляващите.


- И в цялата тази ситуация се появи интересен нюанс, след като президентът Румен Радев направи изключително позитивен коментар на френското предложение. За първи път той си позволява подобно нещо?


- Позицията на президента Радев бе изненада и за мен. Одобряването на предложението не влече след себе си правни последици. Предложението трябва да бъде облечено под формата на документ от българския парламент, да бъде съобразено с нашите правни норми. Няма как просто да се гласува в Народното събрание някакво предложение – било то френско, конгоанско и т.н. Има си правила и правни норми, които трябва да бъдат изпълнени.