Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.24chasa.bg - ЕС потвърждава подкрепата си за развитието на инициативата "Три морета"


2022-07-17 09:40 | коментара

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия потвърдиха днес подкрепата си за инициативата "Три морета", която обединява усилията за развитие в България, Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Инициативата свързва 12-те държави, разположени между Черно, Балтийско и Адриатическо море.

 

Докладчикът на ЕП по инициативата Патрик Яки (Европейски консерватори и реформатори) отбеляза, че "Три морета" цели да поправи грешки, допуснати след Втората световна война, и засяга региони, които са били изоставени в последните десетилетия, пише БТА.

 

От името на председателството на Съвета на ЕС чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек допълни, че инициативата е насочена към енергийната свързаност и сигурност, и помага за преодоляване на зависимостта от вноса на руски енергоизточници.

 

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон изрази очакване "Три морета" да даде допълнителен тласък за енергийния преход, особено в страните, уязвими най-много към руска заплаха за пълно спиране на доставките на горива.

 

Групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, "Обнови Европа" и ЕКР изразиха подкрепа за инициативата. От името на ЕКР евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че инициативата засяга важни за България проекти като прокарването на тунел под прохода "Петрохан". В ЕС има видим двоен стандарт и разделение между център и периферия, добави той. Държави като България, Румъния и Хърватия не са допускани в Шенгенското пространство, а това пречи на нашата икономика да се развива, допълни Джамбазки.

 

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") изрази задоволство, че Украйна е била поканена да се присъедини към инициативата. По неговите думи това ще повиши общия потенциал.