Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novini.bg - Ангел Джамбазки: в РСМ се подклажда неистова омраза към България


2022-07-07 09:42 | коментара

Република Северна Македония няма място в Европейския съюз докато там вилнее тази риторика и този говор на омраза към България. Ние няма как да се съгласим да бъде подменено нашето самосъзнание като общество. Няма как да се съгласим, че хора, които цял живот са се самоопределяли като българи, днес да бъдат определяни от сръбски мекерета и кремълски подлоги като някакви други и различни.  

Това каза пред репортер на Novini.bg в Брюксел българският евродепутат Ангел Джамбазки. 
"На протестите в Скопие видяхме хора, които крещяха - "българите вън" и "не искаме българизация". В Северна Македония се подклажда неистова омраза към България. Това не е много европейско. Тук в Брюксел, ако някой посмее да каже някакво изречение и то бъде сметнато за обидно към някого, това ще бъде голям скандал. В РСМ вече дни наред се крещят учебници по омраза и учебници по антибългаризъм. Българското Народно събрание прибърза и сгреши. Клекна под външен натиск, за да се хареса някому и сега виждаме, че французите "продават" своето предложение под една опаковка в София и под друга в Скопие. На нас ни казват, че българските интереси за защитени, а в РСМ казват, че са признали македонския език. Няма как и двете неща да се верни. Французите иксат да изтъкнат някаква геостратегическа победа по време на своето председателство на ЕС, защото точно по това време започна войната в Украйна. Според мен те представят това разширяване на ЕС като точно такава победа", разкри Джамбазки. 

"Ако има антиевропейска държава на Балканите, това е Сърбия. Ако има проруска държава на Балканите, това е Сърбия. Сърбия не участва в никакви общи външни политики и държи огромен руски контингент на своя територия. Сърбия продължава да мачка българското малцинство на своя територия и тези лицемери тук им се подмазват тук. Сърбите са класическите балкански шмекери, които си мислят, че ще могат да се облажат на няколко трапези. Тук обаче са политически импотенти и не разбират историята на Балканите", категоричен бе евродепутатът. 

"Българската държава е виновна за съдбата на Тераклийския университет, включително и тези управления, в които участвахме. Молдова иска да се присъедини към Румъния и българската общност там, която възлиза на 100 000 души, им пречи. Това е причината да искат да закрият Тераклийския университет. Президентката Миа Санду е прорумънски настроена и счита българското малцинство за проруско, което ще пречи на обединението с Румъния", коментира Ангел Джамбазки темата за готвения от българите в Молдова протест срещу закриването на Тараклийския университет.