Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.bntnews.bg - Ангел Джамбазки: Кураторът на протестите в Северна Македония е в Кремъл


2022-07-10 09:48 | коментара

Руска следа откриват анализатори и в продължаващите повече от седмица блокади на улици и протести в Северна Македония срещу френското предложение за решаване на спора с България. Тези дни парламентът на страната трябва да вземе решение дали да приеме предложението и да започне преговори с Европейския съюз за присъединяване. От началото на протестите беше съобщено за десетки ранени полицаи. Някои от протестиращите хвърляха камъни и бутилки по обществени сгради, като има и поне един докладван случай на стрелба. Лидерът на националистическата и главна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че правителството "се страхува да вземе решение само и измества фокуса към парламента" и подчертава, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени. Темата в студиото на "Говори сега" коментира един от съпредседателите на българското ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

 

Тази омраза срещу България и всичко българско е организирана много отдавна в Кремъл, така че руската връзка е ясна. Русия винаги залага на Сърбия, като загърбва и застрашава българския интерес, коментира той.

 

Кураторът на цялата работа винаги е един и той е в Кремъл, подчерта Джамбазки.

 

Според него, може би ще се стигне до гласуване на френското предложение, но не може да се каже дали ще бъдат направени необходимите конституционни промени. 

 

По темата "Македония" нямаме приятели. Трябва да разчитаме на собствените си сили и да защитаваме интереса си, категоричен е Джамбазки. Безпокоя се, че Конституцията няма да бъдат променени, протоколите няма да бъдат подписани, допълни той.

 

Според него, има реална опасност да се стигне до голямо напрежение между България и Северна Македония, ако протестите и разпространяването на езика на омразата продължават.

 

И още - притежава ли вече Ангел Джамбазки шофьорска книжка, след като му беше отнета преди време и какво коментира за тежката катастрофа с две жертви в София, вижте целия разговор във видеото.