Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма - ЕП гласува в сряда дали да обяви за терористични организации Русия, режима на Путин и партиите в Думата


2022-11-21 12:53 | коментара

Евродепутатите ще гласуват в сряда проекторезолюция, в която ще обявят Русия, режима на Владимир Путин и представените в Думата политически партии за терористични организации. Очаква се това да стане на пленарна сесия в Страсбург. Сред вносителите са и трима български евродепутати, които представят различни проекти - Андрей Ковачев и Александър Йорданов от Европейската народна партия, и Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти.


В проекторезолюцията на европейските консерватори и реформисти като причина се посочва и участието на служители на руското разузнаване във взрив във военен склад в България. Основните мотиви, които всички политически групи посочват, са агресията в Украйна, действията на руските войски в Сирия и подкрепата за режима в страната, нахлуването в Грузия и редица други.


"Всички официални органи на Руската федерация, особено президентът, Министерството на отбраната и руската армия, трябва да бъдат третирани като терористична организация с всички произтичащи от това последици. Парламентът призовава Съвета на ЕС да обяви руската армия и нейните производни, като групата "Вагнер", за организация, замесена в терористични действия", се казва в най-острия от всички текстове - на Европейските консерватори и реформисти. Те настояват още Европейският съвет и страните от ЕС да признаят Русия за терористична държава и да приложат ефективни мерки за пълната й международна изолация чрез прекратяване на сътрудничеството с нея, замразяване на контактите с представителите й и изгонване на нейните посланици, включително от международните организации и форуми.


В текста на Европейската народна партия се настоява в списъка на ЕС на терористичните организации да бъдат включени освен представените в Думата партии начело с "Единна Русия" на президента Владимир Путин също и сепаратистките власти в Донецката и Луганската народна република, военната група "Вагнер" и разположеният в Чечения 141-и специализиран моторизиран полк "Ахмат Кадиров".


Все още нямат свои текстове единствено крайната левица и крайнодясната група "Идентичност и демокрация".