Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - ЕВРОКОМИСАРЯТ МАРИЯ ГАБРИЕЛ И ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ НА КОСОВО ЕМИЛИЯ РЕДЖЕПИ СА ГОСТИ НА ФОРУМА: Ангел Джамбазки е домакин на конференция за Западните Балкани


2022-11-23 13:01 | коментара

За пета поредна година в България ще се проведе конференция "Западни Балкани". Организатор е фондация "Нова посока", а домакин отново ще бъде нейният заместник-председател, български представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.


Конференцията ще се проведе на 3 декември в зала 10 на НДК и на нея ще присъстват още Мария Габриел - комисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Емилия Реджепи заместник министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, евродепутати, политици и общественици. Официалното откриване е в 10 часа.


По време на събитието ще се обсъждат процесът по разширяването на Европейския съюз в посока Западни Балкани, подобрената свързаност на Западните Балкани и сигурността, миграцията и външната намеса в Западните Балкани. На фокус ще бъдат войната в Украйна, енергийната и икономическата криза и отражението им в регионален план. Ще бъде проведена и кръгла маса на млади политически лидери.


Страните от Западните Балкани, геополитически и исторически, принадлежат на Европа и присъединяването им към Европейския съюз е естествен процес, който ще го направи завършен. Голямото разширяване през 2004 г. и последвалите го, тези на България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 г., охладиха стремежите в Съюза за понататъшно бързо разширяване. Въпреки факта, че Западните Балкани отдавна са в дневния ред на Европейския съюз, интеграцията на региона е труден и изключително специфичен процес.


Фондация "Нова посока" и Ангел Джамбазки отдавна се занимават с теми, свързани със Западните Балкани, като публикуват доклади и организират конференции по различни теми, свързани с региона и бъдещото членство на страните в ЕС.