Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novini247.com - Ангел Джамбазки: Службите ни трябва да работят много сериозно по линия на чуждата агентура


2022-10-12 13:58 | коментара

Ангел Джамбазки: Службите ни трябва да работят много сериозно по линия на чуждата агентура


Ангел Джамбазки, евродепутат в групата на Европейските консерватори и реформисти и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация, в изявление за утринния блок „ Добро утро, България “ на Радио „ “.

 

– Г-н Джамбазки, по какъв начин ще коментирате подправеното изказване на Кремъл, че камионът, взривил Кримския мост е тръгнал от България.

 

– Дали камионът е тръгнал от България, дали камионът има някаква връзка с българска компания, това няма никакво значение. Има няколко значими въпроса обаче, които за засрамват на съветското държавно управление. Първо, в случай че този камион е влезнал претрупан с експлозив в Русия, кой го е пуснал да влезе по този начин, тъй като не е паднал с парашут, не е паднал от небето, явно е влезнал от някои от непознатите й граници, както твърди съветското държавно управление. Къде са митничарите, къде са граничарите, къде са службите аз сигурност, които са позволили камион, който е препълнен с толкоз доста гърмеж, че да може да събори такова оборудване като Керченския мост, е съществено недооценен. Това първо. Второ, в случай че камионът е претрупан в Русия, това значи, че съветското държавно управление не управлява личната си територия. Така че цялото това отмятане от кое място е тръгнал, за, по някакъв метод да замеси в България, и сред другото да даде сигнал тук нашата пета колона, копейките, които незабавно почнаха да усилват като мегафони тази агитация, вие забелязахте по какъв начин незабавно копейките започнаха да усилват пропагандата, едвам ли не България е цел, България към този момент е част от войната, ние би трябвало да вършим не знам какво съгласно тях.

Но в действителност, не знам дали обръщате внимание, в последните няколко дни съветското държавно управление прицелва няколко пъти България – нервността с камиона беше едно, а второ се появи едно закъсняло и много погрешно и доста превратно пояснение изказване за това какво България създава като оръжейната си промишленост, къде го продава, като че ли българската оръжейна промишленост не бива да работи, българската оръжейна промишленост не бива да продава, а в противен случай, би трябвало. И третото беше, в случай че следите каналите в Telegram, има един канал на съветска паравоенна организация, формация, която води война против Украйна, споделя се „ Русич “, разгласила е български паспорт, въпреки че просто има фотография на български паспорт, това нищо не значи. Но все отново има някакво целене от съветска страна. Общо взето съветското държавно управление се пробва по някакъв метод през пропагандни способи някак си да забърка България, да ни вкара в пояснения, да ни вади от уравнението. Има някаква организация сега, която върви, тя е безусловно явна.

 

– Г-н Джамбазки, какво е редно да създадем ние в България, да създадат нашите служби в тази обстановка?

 

– Нашите служби би трябвало да работят доста съществено по линия на непознатата агентура. От години е известно, че съветските структури за събиране на информация, разследващи структури имат необятна мрежа в България. Видяхме няколко опита в лицето на прокуратурата, само че те ми се коства, че бяха на подизпълнителско равнище. Ние в България имаме политици, които се хвалят, че са съветски шпиони. Един подобен е известният Копейкин, той се хвали, че е разгласен за съветски разузнавач. Аз не си припомням в новата българска история, започвайки от дневника на Стамболов насам не си припомням някой не единствено да си е признал, а да се хвали с това, че непознат разузнавач. Докато ние имаме един човек, който намерено прави конференция пред ваши сътрудници и с горделивост им оповестява, че „ еди кои са ме разпознали като непознат “, в тази ситуация съветски разузнавач. И какво последва от това нещо? Абсолютно нищо. Този човек има там някаква възбрана. В Украйна се започнаха някакви ограничения против него. В България какво се случи? Нищо. Това някак си не ми наподобява редно. Това някак си не ми наподобява да е отговорно държавнически. Докато в нашата страна не се вкара безусловно правия ред по повод на непознатите сътрудници, тук сред другото включвам както копейките, по този начин и останалите непознати сътрудници – едни служат на Вашингтон, други на Анкара. Но сега казусът ни е, това, което обсъждаме с вас, сега казусът е обвързван с въздействието на така наречен „ копейки “ върху българската политика. То е доста надценявано, сред другото, дават му велики резултатите, не са толкоз огромни резултатите, само че е огромно чучело. И тук е отговорността на всички, които поддържат сходни феномени – на политици, които ги финансират, с цел да имат комфортно чучело или бухалка, или сътрудник, на така наречен „ медии “, които ги отглеждат напоително, с цел да имат зложелател, който да показват, и да оправдават някакви свои публицистични политики, тъй като има и такива, несъмнено. И най-после всички пляскат с ръце „ Ау, какво стана? “ Стана това, което правихте – стана израстването на следващата, тъй като не знам дали сте забелязвали, само че в нашия политически живот постоянно се отглеждат по 10% отровни копейки, постоянно. Те са константа. Вали, гърми, тях ги има. Въпреки вредата им за политическия живот, макар вредата им за българското общество, макар ясното схващане, че дейностите на тези хора са сред кориците на Наказателния кодекс, глава 1, което е закононарушение против Републиката. Но не престава развъждането им, с цел да има някакви комфортни врагове. Удобно е в този момент да посочиш тези и да кажеш: „ Ау, вижте, това са националистите “. Не, това не са националистите. Национализмът в България и по света изборно е антикомунистически, в българския случай значи антикремълски. Няма по какъв начин хора, които патентоват марката „ Костя Копейкин “ за личната си партия, Патентното ведомство, това не знам какъв брой

 

– Да, стана ясно, че марката е патентована от „ Възраждане “.

 

– За да продават облекла, с цел да продават гащи и облекла – по този начин са декларирали: Гащи, долни дрехи и такива работи. Не знам кой би си купил гащи с марка „ Костя Копейкин “, само че това е към този момент въпрос на патология. Може би в тази партия по този начин вършат. Не знам, не е значимо. Важното обаче е, че тези хора в действителност патентоваха марка „ Костя Копейкин “. Та, марката „ Костя Копейкин “, търговката марка „ Костя Копейкин “, тя е комерсиална в действителност, а не в политиката, това е търговия, там е продаване-купуване, в този момент ще забележим дали им е предоставена ролята на „ златен пръст “. Но сходни отровни феномени се отглеждат в България непрестанно, тъй като са комфортни на част от политическата формация, която оправдава с сходни феномени свои държания, по този начин да го кажа.

 

– Г-н Джамбазки, бих желала да поговорим и на една друга тематика, доста значима за страната ни. В края на септември Вие призовахте защитата по границата с Турция да бъде засилена, така като има заплаха от нова мигрантска вълна. Какво наблюдавате в сегашния миг?

 

– Абсолютно безконтролно държание, безусловно разграден двор е държавната ни граница сега. И то парадоксално и доста смешно сега, в който на европейско равнище се прави всички старания България да влезе в Шенгенското пространство, което е доста значимо за българската стопанска система, така като нашите артикули, товари и транспорти ще пътуват без граници, ще се съкрати времето, ще имат по-добър оборот, по-големи печалби. Но до момента в който върви този диалог българската държавна граница откъм миграция е изцяло пробита. А скоро четох някъде, че „ Гранична полиция “ изграждала КПП-та на територията на Бургас. Това ми прозвуча все едно сме отстъпили територия до Бургас и към този момент отбраняваме Бургас. Точно по този начин ми звучи, все едно Странджа е изгубена, все едно Малко Търново е изгубено. Все едно всички тези китни български странджански селца и градчета са предадени на някаква сива зона, безконтролна миграция и КПП-то ще бъде на Бургас. Това какво демонстрира? Първо, демонстрира разпад на управлението на структурите на „ Гранична полиция “. Този разпад стартира доста от дълго време, още откогато тази конструкция е трансформирана от Министерство на защитата към Министерство на вътрешните работи, която е била известна като „ Гранични войски “ и която се трансформира в „ Гранична полиция “ – философията се трансформира. По един метод се провежда структурата когато е в Министерството на защитата, когато става дума за войски, по един метод се провежда активността. Там работи на държавната граница така наречен „ принуден принцип “ – построяването на принуди, има ясна отговорност, има денонощен обход, тревожни групи и тъй наречените, и тъй наречените, пази се границата. В момента, в който е полиция мисленето се трансформира. Когато изпратиш катаджии от Сливен, при цялото ми почитание към тях, само че когато изпратиш катаджии от Сливен с неговата извънредно несъответствуваща униформа, тъй като някой подкупен непрокопсаник е поръчал такава униформа, която не става и за катаджия от Сливен, пък камо ли да бъде на държавната граница. Когато изпратят този човек с формалните 3/4 обувки, вид лачени, и го оставят на заставата, да речем разрушена от дълго време, на Голям Дервент или на Вълча поляна, или където другаде желаете по държавната граница, този човек първо, не знае за какво е там, второ, не знае къде е, трето, няма никакви ясни задания, няма никакво целеоказване.

 

– Те нямат и нужната подготовка.

 

– Никаква подготовка не може да има човек, който служи надзор по автотранспорта на Сливен, не му е и работа, от него не може да се чака това нещо.

 

– Да, имаме ли съгласно Вас потенциала да осигурим непрекъсната бройка на „ Гранична полиция “?

 

– Разбира се, че имаме. Аз и досега подкрепям връзка с някогашни остарели граничари, които и досега споделят, сред другото, и служебният министър не им обърна внимание, макар че даде обещание, хайде, ще го кажа по-любезно – не сподели истината, да употребявам другата дума, само че не сподели истината. Обеща да направи среща с тях, а това са хора, които цялостен живот са служили на границата. Те даже, даже забележете, такива хора могат да оказват помощ под формата на доброволни отряди, които просто живеейки там – Елхово, Малко Търново, по цялата гранична вадичка, Щит, Маточина, и живеейки там, те са осведомени с ситуацията, познават географията прелестно, обслужването на тази граница, и могат постоянно да оповестяват към този момент чиновниците на реда, че се задава някаква група, че хора непознати се мотаят на граничната застава, тъй като те гледат всеки ден всичко. Та и това не се употребява. Това не може да бъде инцидентно. Не може инцидентно по този начин да разсипваш една конструкция за сигурност. Това се прави преднамерено. Аз си го изяснявам по две аргументи. Първата причина е във философията на към този момент сваленото държавно управление на Петков, който неправилно си мислеше, че в случай че се подмазва по някакъв глупашки метод, на западняците ще им се харесва, в това число следвайки тяхната миграционна политика на някогашния немски канцлер: „ Ние ще се оправим “, с мечета и незнам какво си да посреща тълпите главорези от Афганистан. И втората линия, несъмнено, корупцията. Корупция във висшето професионално управление на Министерство на вътрешните работи. Ако някой твърди, че рейс, това не е играчка от мачбокс, това не е блъскаща се количка, това не е картинг, това рейс, рейсовете се виждат. Всеки, който е виждал рейс, знае, че рейс ще го види и през нощта в Странджа. Ако някой се опита да ме убеди, че рейс може да мине 70 км през 3 полицейски пункта, през 3 контролни полицейски пункта, които са там непрекъснати, в този момент да отидете, отново ще ги видите. Имате сътрудник в Бургас, помолете го да отиде в село Маринка, помолете го отиде на разклона за Босна, и ще ги видите, че те са там. Те са там. Ако някой се пробва да ни убеди, че те някак си не са видели рейс, цялостен с незаконни имигранти, това значи, че този човек или ни мисли за страшни простаци, или е заплашителен простак. Едно от двете. А в действителност отговорът е доста елементарен: Този рейс е пропуснат, тъй като някой е получил пари, с цел да бъде пропуснат. И това не са редовите катаджии там на пункта, това не са дежурните от „ Гранична полиция “, това не са униформите от Сливен, изпратени да прикриват случая.

Тази корупция е някъде високо в София, доста високо в София, и тя е дори по-високо от Дирекция „ Гранична полиция “ по мое мнение. Така че това е нещото, което би трябвало да бъде прегледано. Когато приказваме за незаконна имиграция, би трябвало да приказваме по кое време ще забележим арестувани, упрекнати и наказани някогашни служители на реда. Защото отново споделям, патрулно-постовата активност и катаджиите по пътя и да са корумпирани, не могат да провеждат такава скица без покровителството на София. А това не може да стане без да го знае някой шеф, някой министър, просто не може да се случи. Така че когато се съберат политическата импотенщина, да пускаш всички и да се правиш на по-голям европеец и по-голям католик от папата, и второто – някой, несъмнено, в тази ниша се намесва незабавно и взима ръка, стартира да си провежда такива контрабандни канали и да транспортира незаконните мигранти, ето това е. И последното нещо, което е значимо в тази ситуация – за какво и до момента, но това към този момент е политическо решение, за какво и до момента българската правосъдна система не ползва Наказателния кодекс. Защото във към момента настоящия български Наказателен кодекс, по който всички реват в Европа, че сме правова страна и не знам още какви глупотевини, ясно е записано, че противозаконното прекосяване на държавната ни граница е закононарушение и то се санкционира със правосъдно решение. Когато 10 следващи индивида, които са влезнали в България нелегално, бъдат наказани и върнати, репатрирани назад, всички по тази верига, която е сред другото, голяма машина, голяма машина за доста пари, всички по тази верига ще схванат, че този маршрут през България е затворен. И който пристигна и бъде хванат, ще бъде съден, осъждан и репатриран назад – било в Сирия, било в Афганистан, било откъдето е пристигнал. Защо не го прави българският съд?

 

– Г-н Джамбазки, доста напреднахме във времето, бих желала да Ви попитам още нещо и Ви апелирам за по-кратичък отговор. Според Вас какво би трябвало да направи страната ни, с цел да спре пияните и дрогираните, които застават все по-често зад кормилото?

 

– Твърди и ефикасни санкции. Просто такива санкции би трябвало да има и те да влизат в мощ, с цел да се види, че ще има неотменимост на наказването. Когато се види такова нещо, когато има ефикасни правосъдни решения и когато всеки носи своята отговорност – мога да дам и персонален образец, хората към този момент ще се преценяват. Общо взето манталитетът на хората, които биха били склонни да създадат сходна нелепост, е подобен: Ако има опция да избегнат наказване, биха го създали. Ако няма опция, биха помислили. Това, което е казусът, е, че няма наложителност на наказването.