Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dnes.bg - Скопие се разсърди, ще реагира с нота на изявления на Джамбазки


2022-10-18 14:24 | коментара

Министерството на външните работи на Република Северна Македония ще реагира с нота за изявленията на българския евродепутат Ангел Джамбазки, защото "този път е минал всички граници на провокация", съобщи на пресконференция министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.


Във Facebook профила си преди ден Джамбазки направи изявление, озаглавено: "Димитър Ковачевски, Вие, сърбоманите в Скопие, нямате място в ЕС!", а като фон по време на част от изявлението му стои стара карта, на която днешната Република Северна Македония е част от България. "Изявлението на Джамбазки е говор на омраза и според всички международни, а и двустранни споразумения има основание да се реагира. Трябва да реагира и българската държава, защото това са вече териториални претенции и обидни изказвания към народ и етнически общности", каза Османи, цитиран от БТА.


Освен това Буяр Османи заяви, че коментарът му на думите на проф. Ангел Димитров, според когото Република Северна Македония не се държи като кандидат за член на ЕС, също е официална реакция, защото всяко негово изявление като министър на външните работи е официално изявление на министерството на външните работи.
"Ако негативните тенденции продължат, ще има и друга комуникация", каза Османи след съвместната пресконференция с ръководителя на словенската дипломация Таня Файон, която е на официално посещение в страната.


Османи изрази мнение, че внимателно трябва да се прецени как ще се отрази ретроактивното действие на Закона за сдруженията и фондациите.


"Не съм юрист, но необходимостта имената на вече регистрираните сдружения да се преразгледат в тримесечен срок по някакъв начин е ретроактивно действие на закона. Не мога да се изкажа от правна гледна точка, но от политическа гледна точка ще трябва внимателно да се анализира как това решение ще се отрази. Бих искал законът да влезе в сила от днес нататък", каза министърът на външните работи Буяр Османи в коментар на промените в Закона за сдруженията и фондациите, който вече е в парламентарна процедура.


В предложението на ВМРО-ДПМНЕ за променя в Закона за сдруженията и фондациите се предлага „да бъдат изключени от възможните наименования на сдруженията имената, презимената, прякорите, псевдонимите, съкращенията и инициалите на лица, които по какъвто и да било признак, начин или форма в миналото са били свързани с расова, религиозна, национална, етническа и друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм или подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх", обясни в парламента една от вносителките на измененията в Закона за сдруженията и фондациите и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Рашела Мизрахи.


"Много бих искал да се отвори нова глава в отношенията с Република България и българската общност да я използва, за да се утвърди, да се интегрира, да се рекламира и държавата е готова да даде възможност. Кой ги настройва с тези действия, наистина не мога да разбера. Още в началото имах чувството, че тук има някаква трета страна, която иска да навреди на българската общност. Наистина е необходимо да се говори с тях, за да се посочи, че провокацията не им помагат в установяването и интегрирането на българската общност тук в Северна Македония”, каза министърът на външните работи Буяр Османи на въпрос, свързан с откриването на български клубове "със спорни имена".