Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.novini.bg - Джамбазки: ЕК дължи отговори за потъпкването на човешки права при границата на Сърбия


2022-11-07 15:07 | коментара

Европейската комисия дължи отговори относно потъпкването на основни човешки права от страна на Сърбия. Това написа във Фейсбук съпредседателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.  Комисията трябва да разгледа поставените от мен въпроси след скандалния случай с отказ на граничните власти на Сърбия да допуснат български граждани на територията на страната и последвалите черни печати в техните паспорти без никакво логично обяснение. Настоявам за отговори на въпросите какви ще бъдат действията на ЕК, за да бъдат защитени правата на гражданите, получили отказ да влязат в Република Сърбия и дали счита, че се нарушават правата им, след като е наложена забрана за влизане, без реална аргументация?

 

На 06 ноември 2022 г. се навършиха 102 години от незаконната окупация на Западните български покрайнини, в които влизат Босилеград, Цариброд (Димитровград) и части от Кулско и Трънско. По този повод Културно-информационният център в Босилеград и сдружение „Западни покрайнини“ организираха възпоменание и културна програма. За събитието има организирани групи от ученици, студенти и граждани, които пътуват от #България, за да подкрепят съгражданите си от другата страна на границата. Без никакви логични обяснения, граничните власти отказват да ги допуснат в Сърбия и слагат черни печати на 20 души.

 

Напомням, че Западните български покрайнини са окупирани незаконно през 1920 г. в нарушение на международното право и дори в нарушение на иначе позорния Ньойски диктат. От нашата Родина са откъснати 122 села, а извънтериториалните предели остават над 54 750 българи. Оттогава Сърбия провежда политика на етническо прочистване и геноцид. Това не е първият случай на последователно антиевропейско поведение не само срещу България, но и срещу всички честни българи, които съхраняват националните ценности и се борят за правата и интересите на българското малцинство.

 

Няма да допуснем непрестанните опити на #Белград за натиск и тормоз над българите в Западните покрайнини, защото защитата на техните права е национална кауза и така ще бъде винаги!